2017. október 21.
Orsolya napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsóleves
májgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 szikkadt zsemle
  • 1,2 dl tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 csokor petrezselyem
  • 80 g csirke- vagy pulykamáj
  • 1 kisebb tojás
  • 1/2 kk. morzsolt majoránna
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • só, bors
  • Továbbá:
  • 100 g sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 500 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 1,2 liter tyúkhúsleves (kockából)

1. A májgaluskához beáztatjuk a zsemlét a tejbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a hagymát megpároljuk a vajban/margarinban. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemmel együtt aprítógépben péppé zúzzuk vagy megdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót és borsot, lefedjük, 30 percre hidegre tesszük.

2. A leveshez a sárgarépát és az újhagymát meghámozzuk, a sárgarépát apró kockákra, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, ez utóbbit megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a sárgarépát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük a húslevessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük.

3. 2,5 liter enyhén sós (vagy ételízesítővel fűszerezett) vizet felforralunk. 2 egymásba forgatott kiskanállal apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, és a gyöngyözve forrdogáló vízben 7-8 percig főzzük. Szűrőkanállal egyenesen a levesbe emeljük, és a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 30 perc pihentetési idő

Energiatartalom:

252 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Zöldséges
rizibizi

Currys-csirkés
rizskorona

Zöldborsós
karalábéleves tojással

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Orosz
csirkehússaláta

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Kókuszos-currys
csirkecomb

Csirkemájpástétom –
francia specialitás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: