2017. január 17.
Antal napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Az A- és C-vitamint, valamit vasat és rostokat tartalmazó, értékes zöldségünk,
a zöldbab Közép-Amerikából származik, amelyet az első európai telepesek „hurcoltak be” Észak-Amerikába, onnan pedig a XVI. század végén, a franciák vitorláztak át vele Európába. Üde zöld, ceruzavastagságú, szálkamentes
változatát ma is „francia bab” (haricot) néven emlegetjük.


Fotó: Hemző Károly

Zöldbabcsokor
paprikával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g zöld ceruzabab
  • 3 kisebb fej főzőhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál borsikafű + a díszítéshez
  • só, bors
  • 2-3 nagy, piros húsú paprika (500 g)
  • 2 ek. hántolt tökmag
  • Az öntethez:
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 kk. (enyhén csípős) dijoni mustár
  • só, bors
  • 3 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 1 ek. tökmagolaj
A
B
C
D
E
F

1. Zsenge, szálkamentes zöldbabot vásárolunk, megtisztítjuk: a babszálakat kisebb-nagyobb csokorba rendezzük, aztán egyik, majd másik végét összeigazítjuk, és egyszerűen levágjuk a hegyüket, illetve „csutkájukat” (A). A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. 3 szál borsikafüvet leöblítünk, cérnával átkötözzük, és az egészet forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe tesszük.

2. A hagymafejeket 10 perc főzés után kiemeljük a léből, hideg vízbe dobjuk. A zöldbabot puhára, de még „ropogósra” főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (B), hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (C). A főzőléből félreteszünk 4 evőkanálnyit (a többit se öntsük ki, nagyszerű levesalap!)

3. Közben a paprikákat megmossuk, alufóliával bélelt tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, alufólia alatt 15 percig pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat (D),  csumájukat, magjaikat eltávolítjuk, 3-4 cm széles szeletekre-csíkokra vágjuk.

4. Miközben a paprika sül és hűl, a hagymafejeket elnyolcadoljuk. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, zsitadék hozzáadása nélkül megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen (E).

5. Elkészítjük az öntetet: a borecetet, mustárt, egy kevés sót és a félretett főzőlét simára eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk a kétféle olajat, bársonyosra keverjük.

6. A zöldbabszálakat 12 csokorra osztjuk, körbetekerjük a paprikacsíkokkal (F), nagyobb tálra rendezzük. Megszórjuk a hagymaszirmokkal, frissen őrölt borssal és a tökmaggal, végül meglocsoljuk az öntettel, lefedjük, és 1 órát érleljük. A maradék borsikafűvel vagy petrezselyemmel díszítve hidegen, de nem behűtve tálaljuk. Grillezett, frissen sült szárnyasok, halak, töltött húsok, sült virsli ideális kísérője, de önmagában, sokmagos péksüteménnyel, bagettel is remek.

Tippek:

Tökmag helyett megszórhajtuk világosra pirított fenyőmaggal, mandulával vagy kissé felaprózott sós pisztáciával is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

150 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Görög saláta

Mediterrán krumplisaláta

Szalonnás
zöldbabköret

Spenótkrémmel
töltött tojás

Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak

Olívás
paradicsomsaláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Marinált zöldségek

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: