2018. szeptember 24.
Gellért napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kk. vaj/margarin
  • 1 vaníliarúd
  • 4+1 dl tej
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 4 sárgabarack vagy nektarin
  • 1/2 citrom leve
  • 200 g málna, piros és fekete ribizli vegyesen
  • 1 ek. porcukor

1. Kikenünk vajjal/margarinnal 4 lapos, tűzálló tálkát. A vaníliarudat felhasítjuk, majd a belsejéből kikapargatott péppel együtt 4 dl tejhez adjuk, és felforraljuk. A maradék 1 dl hideg tejben simára keverjük a pudingport. Fém keverőtálban vagy kisebb lábasban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, apránként beledolgozzuk a pudingporral elkevert hideg tejet, majd hozzászűrjük a forró tejet. Gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük, arányosan elosztva a tálkákba simítjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.

2. Közben a barackokat/nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiemeljük, gerezdekre szeljük és megkenjük citromlével. A ribizliféléket megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, majd (villával) leválasztjuk a bogyókat a szárukról. A málnát átválogatjuk.

3. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra vagy bekapcsoljuk a grillező programot. A barackot/nektarint a krém tetejére rendezzük, megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel és fátyolnyi porcukorral. Forró sütőben 7-8 (grillsütőben 2-3) percig, enyhe pirulásig sütjük, és langymelegen tálaljuk.

Fontos:

Kitűnő vendégváró, a krémet előre elkészíthetjük, a gyümölcsöt azonban csak sütéskor/grillezéskor tegyük a tetejére, mert levet ereszt és elfolyósítja!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

315 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Ringlis
töltött tojás

Erdeigomba-
torta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Orosz
csirkehússaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Körtés-diós
zellersaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: