2017. június 27.
László napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal

Minél délebbre megyünk az olasz csizma szárán, annál gyakrabban kerül
a konyhára olajos vagy sóban érlelt szardella, amely voltaképpen ízesítőként, fűszerként szerepel a hozzávalók között. A főzés végére teljesen eltűnik
a mártásban, és már csak azt érezzük, hogy milyen ízletes, különleges tőle az étel.


Fotó: Hemző Károly

Szardellás csípős
pillangótészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g érett paradicsom
  • 8 olajos szardella (ringli)
  • 1 ek. kapribogyó (sós lében)
  • 100 g kimagozott zöld és fekete olívabogyó vegyesen
  • 4-5 szál petrezselyem
  • 8-10 bazsalikomlevél
  • 2 szál oregánó
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1/2 csípős paprika
  • só, bors
  • 400 g pillangótészta (farfalle)

1. A paradicsomokat meghámozzuk, levüket és magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst karcsú gerezdekre szeljük. A szardellát, valamint a kapri- és olívabogyót lecsepegtetjük, a szardellát villával kissé megtörjük, a kapribogyókat felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többi levélkéit finomra vágjuk.

2. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olívaolajban. Rádobjuk a paradicsomot, a szardellát, a kapribogyót, az eltördelt csípős paprikát, ízlés szerint őrölt borsot, majd félig lefedve 10-12 percig főzzük. Hozzáadjuk az olívabogyókat és a zöldfűszereket, szükség szerint sózzuk, szelíd tűzön további 4-5 percig forraljuk.

3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal. Arányosan elosztva mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a mártást, végül a félretett zöldfűszerrel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálunk mellé.

Változatok:

– A mártást gazdagíthatjuk 40 g puha, apróra vágott aszalt paradicsommal, néhány karika csípős kolbásszal, 100-120 tisztított/mélyhűtött kagylóhússal is.
– Még különlegesebb, ha a mártáshoz 1/4 kk. őrölt fahéjat is adunk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

511 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Fasírtmuffin

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos-
lazacos gnocchi
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: