2018. szeptember 24.
Gellért napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Minden étel, amely „bakonyi” névre hallgat, az – lehetőleg erdei – gombával készített, tejfölös/tejszínes paprikást jelent. Ha külföldi vendégeink vannak, különösen ajánlom – feltéve, ha biztosan tudjuk, hogy szeretik a gombát.


Fotó: Hemző Károly

Bakonyi
sertésborda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g erdei gomba (pl. vargánya, trombita, fenyőtinóru)
  • 200 g sampinyon gomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8 szelet kicsontozott sertésborda
  • só, bors
  • 4-5 ek.+1 kk. finomliszt
  • 5 ek. olaj
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 200 g tejföl
  • néhány szál petrezselyem
A
B
C
D
E
F

1. A gombákat megtisztítjuk, azaz ecsettel vagy durva szövésű konyharuhával eltávolítjuk a felületükről a föld- és/vagy avarmaradványokat (A), és csak annyit vágunk le a szárvégükből, amennyit feltétlenül szükséges (ha nem muszáj, nem mossuk meg őket, mert megszívják magukat vízzel, eláznak, és oda a zamatuk!), végül nem túl vékonyan felszeleteljük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra vágjuk.

2. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra törölgetjük, a felső szegélyükön lévő hártyát-zsírréteget 3-4 helyen bevágjuk-megcsipkedjük (B), hogy sülés közben össze ne ugorjanak. Bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal, 4-5 ek. lisztbe forgatjuk őket, a felesleget lerázzuk róluk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat/margarint, hirtelen mindkét oldalukon elősütjük benne a hússzeleteket (C), majd félretesszük őket.

3. A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát (D), zöldpaprikát és a paradicsomot, 3-4 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadunk 1 dl vizet, az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot, majd felforraljuk, és visszatesszük bele a hússzeleteket (E). Fedő alatt, mérsékelt tűzön 35-40 percig, puhára pároljuk (ha levét elfőné, egy kevés vízzel pótoljuk).

4. Elkeverjük a tejfölt 1 kk. liszttel, a mártáshoz adjuk (F), összeforraljuk, végül ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk. Előmelegített tálra rendezzük (vagy a serpenyőben hagyjuk), megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és frissen-forrón tálaljuk. Galuska illik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is finom. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

Setésborda helyett készíthetjük vastagabbra szeletelt sertés- vagy borjúszűzpecsenyéből is, ez esetben a lecsós alapot teljesen készre főzzük, és csak átforrósítjuk benne az elősütött húst. Csirke-, pulykamellből is nagyon finom!

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 18 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 18 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás rostélyos

Fűszeres tarja
kapros káposztával

Sertéscsülök
pékné módra

Rozmaringos szűzérmék
kelbimbóval

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Töltött káposzta

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Illatos hússal
töltött cukkini

Tiszai halászlé

Mexikói fasírt

Esterházy-rostélyos

Húsos
lilahagymatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: