2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Ezt a francia eredetű, gyors, elegáns és finom desszertet egyéb aromás gyümölcsökkel (eper, meggy, őszibarack, szilva, banán, narancs, ananász stb.), illetve ezek mélyhűtött vagy befőtt változatából egész évben készíthetjük.
Amint a neve is jelzi, a maga egyszerűségében is „parfait”, azaz tökéletes!


Fotó: Hemző Károly

Málnaparféhasáb

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 200 g málna
  • 1/2 citrom leve
  • 250 g natúr joghurt
  • 3 tojás+ 3 tojássárgája
  • 180 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • Az öntethez és a díszítéshez:
  • 300 g málna
  • 1/2 citrom leve
  • 80 g porcukor vagy 3 ek. méz
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • néhány mentalevél

1. A málnát átválogatjuk (lehetőleg ne mossuk meg, mert elázik!), néhány pörgetéssel péppé turmixoljuk, szitakanálban áttörjük, majd elkeverjük a citrom átszűrt levével és a joghurttal. A tojásokat és a tojássárgákat eldolgozzuk a kristály- és vaníliás cukorral, gőz fölött, habverővel sűrű, habos krémmé keverjük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítva addig verjük tovább, amíg langyosra hűl, és gyakran átkeverve teljesen kihűtjük.

2. A tejszínt kemény habbá verjük, 1/3-át a tojáskrémhez adjuk, apránként beledolgozzuk a málnakrémet, végül lazán beleforgatjuk a maradék tejszínhabot.

3. Egy 1,2-1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát kiöblítünk hideg vízzel, és kibélelünk folpackkal úgy, hogy a fóliaszélek és -végek jócskán túllógjanak a peremén. Belesimítjuk a masszát, visszahajtjuk a tetejére a fóliát, és 8-12 órára betesszük a mélyhűtőbe.

4. Az öntethez 20-25 szép szem kivételével összeturmixoljuk a málnát, elkeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral/mézzel, tálkába vagy kisebb üvegkancsóba öntjük.

5. A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A parfét hosszúkás tálra borítjuk, gerincére habrózsákat nyomunk. Mindegyikbe 1-1 szem málnát ültetünk, a többit a parfé köré szórjuk, meglocsoljuk 1-2 ek. öntettel, mentalevélkékkel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk, mert gyorsan olvad. A szépség kedvéért csak az asztalnál, a jelölések mentén szeleteljük, és a maradék tejszín, valamint öntet kíséretében tálaljuk.

Tippek:

– Ízesíthetjük a málnaöntetet 2-3 ek. málnalikőrrel/-pálinkával is.
– Őzgerincforma helyett azonos űrtartalmú kuglóf-, gyümölcskenyér-, vagy koronaformában is készíthetjük. Ez esetben a masszát a „csupasz” formába töltjük, megfagyasztjuk, a formát tálalás előtt néhány pillanatra óvatosan meleg vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk belőle a parfét, a többi ugyanaz.
– Ha édesítőszerrel készítjük, szeletenként akár 55-60 kcal-t is megspórolhatunk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

153 kcal/szele

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Ringlis
töltött tojás

Orosz
csirkehússaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tonhalas
krumplisaláta

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: