2017. október 17.
Hedvig napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Ezt a francia eredetű, gyors, elegáns és finom desszertet egyéb aromás gyümölcsökkel (eper, meggy, őszibarack, szilva, banán, narancs, ananász stb.), illetve ezek mélyhűtött vagy befőtt változatából egész évben készíthetjük.
Amint a neve is jelzi, a maga egyszerűségében is „parfait”, azaz tökéletes!


Fotó: Hemző Károly

Málnaparféhasáb

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 200 g málna
  • 1/2 citrom leve
  • 250 g natúr joghurt
  • 3 tojás+ 3 tojássárgája
  • 180 g kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 2,5 dl tejszín
  • Az öntethez és a díszítéshez:
  • 300 g málna
  • 1/2 citrom leve
  • 80 g porcukor vagy 3 ek. méz
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 1,5 dl tejszín
  • néhány mentalevél

1. A málnát átválogatjuk (lehetőleg ne mossuk meg, mert elázik!), néhány pörgetéssel péppé turmixoljuk, szitakanálban áttörjük, majd elkeverjük a citrom átszűrt levével és a joghurttal. A tojásokat és a tojássárgákat eldolgozzuk a kristály- és vaníliás cukorral, gőz fölött, habverővel sűrű, habos krémmé keverjük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítva addig verjük tovább, amíg langyosra hűl, és gyakran átkeverve teljesen kihűtjük.

2. A tejszínt kemény habbá verjük, 1/3-át a tojáskrémhez adjuk, apránként beledolgozzuk a málnakrémet, végül lazán beleforgatjuk a maradék tejszínhabot.

3. Egy 1,2-1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát kiöblítünk hideg vízzel, és kibélelünk folpackkal úgy, hogy a fóliaszélek és -végek jócskán túllógjanak a peremén. Belesimítjuk a masszát, visszahajtjuk a tetejére a fóliát, és 8-12 órára betesszük a mélyhűtőbe.

4. Az öntethez 20-25 szép szem kivételével összeturmixoljuk a málnát, elkeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral/mézzel, tálkába vagy kisebb üvegkancsóba öntjük.

5. A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A parfét hosszúkás tálra borítjuk, gerincére habrózsákat nyomunk. Mindegyikbe 1-1 szem málnát ültetünk, a többit a parfé köré szórjuk, meglocsoljuk 1-2 ek. öntettel, mentalevélkékkel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk, mert gyorsan olvad. A szépség kedvéért csak az asztalnál, a jelölések mentén szeleteljük, és a maradék tejszín, valamint öntet kíséretében tálaljuk.

Tippek:

– Ízesíthetjük a málnaöntetet 2-3 ek. málnalikőrrel/-pálinkával is.
– Őzgerincforma helyett azonos űrtartalmú kuglóf-, gyümölcskenyér-, vagy koronaformában is készíthetjük. Ez esetben a masszát a „csupasz” formába töltjük, megfagyasztjuk, a formát tálalás előtt néhány pillanatra óvatosan meleg vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk belőle a parfét, a többi ugyanaz.
– Ha édesítőszerrel készítjük, szeletenként akár 55-60 kcal-t is megspórolhatunk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

35 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

153 kcal/szele

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ringlis
töltött tojás

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Tésztában sült
vagdalt

Céklás-rokfortos
palacsintakendő

Almás-szőlős
sajtsaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Orosz
csirkehússaláta

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tatárbifsztek
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: