2018. szeptember 24.
Gellért napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A nyári melegben szívesen fogyasztunk hideg sülteket és üdítő salátákat, különösen, ha a húst kevés munkával és jó előre el tudjuk készíteni. 


Fotó: Elendel

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g natúr joghurt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 800 g pulykamellfilé egyben
  • 40 g vaj/margarin
  • 500 g kígyóuborka
  • 300 g kemény paradicsom
  • 1 csokor újhagyma vagy 1 nagyobb fej ezüsthagyma
  • 100 g fekete olívabogyó (kalamata) sós lében
  • 2 ek. fehér balzsamecet
  • 6 ek. (extra vergine) olívaolaj

1. A joghurtot mélyebb üveg-/porcelántálba öntjük, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és ½ kk. sót. A húst leöblítjük, néhány hurkolással sonkaszerűen megkötözzük, hogy formás szeleteket kapjunk, majd beleforgatjuk a joghurtba. Lefedjük, 4 órán (egy éjszakán) át a hűtőszekrényben pácoljuk.

2. Áttesszük a húst (a joghurttal együtt) egy vajjal/margarinnal kikent, mélyebb sütőedénybe. Tetejéről gumilapáttal lehúzzuk a joghurtot, vastagon megkenjük a maradék vajjal/margarinnal. Lazán letakarjuk alufóliával, és 180 °C-os sütőben 20 percig pároljuk, végül fólia nélkül enyhe pirulásig sütjük (további 25-30 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni (legjobb egy nappal előbb elkészíteni).

3. A salátához a zöldségeket megtisztítjuk. A (hámozatlan) uborkát és a paradicsomot apró kockákra, a hagymát vékony karikákra vágjuk, és a lecsepegtetett olívabogyókkal együtt tálba csúsztatjuk. Eldolgozunk a balzsamecetben 1/2 kk. sót, ízlés szerint borsot, apránként az olívaolajat, a salátára locsoljuk, lazán összeforgatjuk.

4. Lehántjuk a húsról a zsineget, vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. Mellészedjük a saláta egy részét, zeller-/petrezselyemlevelekkel díszítjük, és a maradék saláta kíséretében tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 20 perc
+ a pácolási és hűlési idő

Energiatartalom:

515 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Szalámis édeskömény-
sárgarépa saláta

Erdeigomba-
torta

Kagylósalátával töltött
paradicsom

Zöldséges rétes

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldbabcsokor
paprikával

Bazsalikomos-
paprikás pulykatekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: