HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei

Fotó: Hemző Károly
Tengerész és
padlizsános pizza
Hozzávalók 4 személyre:
- A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- só
- 5 ek. (classico) olívaolaj
- 500 g finomliszt
- 2 tengerész pizzához:
- 1 kis doboz hámozott konzervparadicsom (400 g)
- 1 doboz olajos szardínia vagy sprotni (kb. 150 g)
- 10-15 kapribogyó
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 padlizsános pizzához:
- 250 g padlizsán
- só, bors
- liszt és olaj a sütéshez
- 50 g paradicsompüré
- 1 gombóc (125 g) mozzarella
- 30 g kimagozott zöld olívabogyó
- Továbbá:
- 5-6 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. szárított oregánó
1. Mielőtt a dagasztáshoz kezdenénk, a padlizsán szárát leválasztjuk, meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, 1/2 órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja.
2. A tésztához a langyos, cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. 1 kk. sóval és 5 ek. olajjal együtt a liszthez adjuk, majd (ha szükséges, egy kevés langyos vízzel lazítva) hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
3. A tengerész pizzához a paradicsomot kiemeljük a levéből, és szétnyomkodjuk vagy vékony csíkokra vágjuk. A halat és a kapribogyót lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk, vékony szeletkékre gyaluljuk, és lazán a paradicsomhoz keverjük.
4. A padlizsános pizzához a padlizsánkarikákat leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, papírkendővel felitatjuk a nedvességet. Lisztbe forgatjuk és forró, bő (napraforgó-)olajban rózsaszínűre sütjük, végül papírkendőre terítve felitatjuk róluk a fölösleget. Elkeverjük a paradicsompürét 1 dl vízzel. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, a mozzarellát kiemeljük a levéből és felszeleteljük.
5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeverés 190 °C). 2 nagy tepsit (vagy 4 lapos, 18-20 cm átmérőjű sütőformát) vékonyan kikenünk olívaolajjal. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 cipóra osztjuk, kerek lapokra kinyújtjuk, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal.
6. A tengerész pizzához 2 tésztakorongot beterítünk a darabos paradicsommal, elrendezzük rajtuk a haldarabokat, megszórjuk a kapribogyóval, kevés sóval, frissen őrölt borssal és 1/2 kk. oregánóval, végül a maradék olívaolaj felével. Sajt (mint a halas ételekhez általában) nem illik hozzá.
7. A padlizsános pizzához 2 tésztakorongot megkenünk a paradicsommártás felével, elrendezzük rajtuk a padlizsánkarikákat, vékonyan bevonjuk a maradék paradicsommal, megrakjuk az olívabogyókkal, befedjük a sajtszeletekkel, megszórjuk kevés sóval, frissen őrölt borssal, a maradék oregánóval és olívaolajjal.
8. Betesszük a 2 tepsit az előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük (félidőben megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesen süljön a tészta). Néhány percig pihentetjük, majd mihamarabb tálaljuk.
Változatok:
– Süthetjük a 2 nagy tepsiben is a tésztát, ez esetben szeletekre vágva kínáljuk.
– Ha egy kicsit diétásabban akarjuk készíteni, a padlizsánt a sütőben, héjában sütjük meg, még melegen meghámozzuk, hosszanti csíkokra vágjuk vagy szétnyomkodjuk – a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé