2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HALÉTELEK > Tengeri halak és a tenger gyümölcsei


Fotó: Hemző Károly

Tengerész és
padlizsános pizza

Hozzávalók 4 személyre:

  • A tésztához:
  • 2,5 dl tej
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 5 ek. (classico) olívaolaj
  • 500 g finomliszt
  • 2 tengerész pizzához:
  • 1 kis doboz hámozott konzervparadicsom (400 g)
  • 1 doboz olajos szardínia vagy sprotni (kb. 150 g)
  • 10-15 kapribogyó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 padlizsános pizzához:
  • 250 g padlizsán
  • só, bors
  • liszt és olaj a sütéshez
  • 50 g paradicsompüré
  • 1 gombóc (125 g) mozzarella
  • 30 g kimagozott zöld olívabogyó
  • Továbbá:
  • 5-6 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. szárított oregánó

1. Mielőtt a dagasztáshoz kezdenénk, a padlizsán szárát leválasztjuk, meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, 1/2 órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja.

2. A tésztához a langyos, cukorral elkevert tejben felfuttatjuk az élesztőt. 1 kk. sóval és 5 ek. olajjal együtt a liszthez adjuk, majd (ha szükséges, egy kevés langyos vízzel lazítva) hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).

3. A tengerész pizzához a paradicsomot kiemeljük a levéből, és szétnyomkodjuk vagy vékony csíkokra vágjuk. A halat és a kapribogyót lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk, vékony szeletkékre gyaluljuk, és lazán a paradicsomhoz keverjük.

4. A padlizsános pizzához a padlizsánkarikákat leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, papírkendővel felitatjuk a nedvességet. Lisztbe forgatjuk és forró, bő (napraforgó-)olajban rózsaszínűre sütjük, végül papírkendőre terítve felitatjuk róluk a fölösleget. Elkeverjük a paradicsompürét 1 dl vízzel. Az olívabogyókat lecsepegtetjük, a mozzarellát kiemeljük a levéből és felszeleteljük.

5. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeverés 190 °C). 2 nagy tepsit (vagy 4 lapos, 18-20 cm átmérőjű sütőformát) vékonyan kikenünk olívaolajjal. A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 cipóra osztjuk, kerek lapokra kinyújtjuk, a széleket 2 cm-re felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal.

6. A tengerész pizzához 2 tésztakorongot beterítünk a darabos paradicsommal, elrendezzük rajtuk a haldarabokat, megszórjuk a kapribogyóval, kevés sóval, frissen őrölt borssal és 1/2 kk. oregánóval, végül a maradék olívaolaj felével. Sajt (mint a halas ételekhez általában) nem illik hozzá.

7. A padlizsános pizzához 2 tésztakorongot megkenünk a paradicsommártás felével, elrendezzük rajtuk a padlizsánkarikákat, vékonyan bevonjuk a maradék paradicsommal, megrakjuk az olívabogyókkal, befedjük a sajtszeletekkel, megszórjuk kevés sóval, frissen őrölt borssal, a maradék oregánóval és olívaolajjal.

8. Betesszük a 2 tepsit az előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük (félidőben megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesen süljön a tészta). Néhány percig pihentetjük, majd mihamarabb tálaljuk.

Változatok:

– Süthetjük a 2 nagy tepsiben is a tésztát, ez esetben szeletekre vágva kínáljuk.
– Ha egy kicsit diétásabban akarjuk készíteni, a padlizsánt a sütőben, héjában sütjük meg, még melegen meghámozzuk, hosszanti csíkokra vágjuk vagy szétnyomkodjuk – a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

750 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Babos zöldségragu
polentával

Marinált zöldségek

Tésztával töltött
padlizsán

Tonhalas-tojásos
krumplisaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Gombás-szalonnás-
paradicsomos pizza

Ráksaláta
paradicsomkehelyben

Padlizsán
pizzasütő módra

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Sonkás-ricottás
padlizsántekercs

Tonhalas-rukolás
pulykarolád – hideg

Spenótos-
lazacos gnocchi
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: