2017. október 21.
Orsolya napja van

SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták

Vannak alkalmak, amikor a méltóságteljes torták helyett valami egyszerűbb,
mégis ünnepélyes küllemű édességgel szeretnénk kedveskedni. Ez a francia
„tartelette”, azaz minitorta éppen ilyen: az omlós tésztatálkákban finom krém
és gyümölcs illatozik – hidegbüfék ideális desszertje.


Fotó: Hemző Károly

Nektarin-szeder
tortácskák

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 150 g finomliszt + a formákhoz
  • 100+20 g lágy vaj/margarin
  • 50+30 g porcukor
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek. tejföl
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 nektarin
  • 2-3 ek. citromlé
  • 8 szem szeder
  • 1,2 dl szűrt szőlőlé
  • 1 tasak (10 g) vanillincukor
  • 1/2 tasak színtelen tortazselépor
A
B
C
D
E

1. A tésztához a lisztet, 100 g vajat/margarint, 50 g porcukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és a tejfölt keverőtálban vagy aprítógépben összedolgozzuk, majd munkalapra szedve gyors mozdulatokkal éppen csak összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára hidegre tesszük.

2. Kikenünk 20 g vajjal/margarinnal és liszttel beszórunk 8 db 10 cm átmérőjű, mini gyümölcstortaformát, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk, és feltekerjük a nyújtófára. Lazán a formák tetejére terítjük, majd átgurítjuk a peremükön a nyújtófát (A), amely átvágja-leválasztja a tésztahulladékot (ezt majd aprósüteménynek megsütjük).

4. A tésztát a formákba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, tepsire helyezzük. Sütőpapírból vágott kisebb négyzetlapokat terítünk a tetejükre, és 1-2 nagy kanál szárazbabbal/-borsóval lenyomtatjuk (B) (hogy a tészta sülés közben fel ne púposodjon, ugyanis akkor nem marad helye a krémnek). Középső bordamagasságon 10-12 percig sütjük, majd papírostul eltávolítjuk a „nehezéket”, és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe. 10 percig a formákban pihentetjük a tésztatálkákat, aztán rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.

5. A krémhez a tejből, a pudingporból és a maradék 30 g porcukorból pudingot főzünk, jéghideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük (C), és megtöltjük vele a tortácskákat (D).

6. A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, mindegyiket 3 gerezdre szeljük, megkenjük citromlével, és a krémbe nyomkodjuk. Közepüket 1-1 szem szederrel díszítjük. A szőlőlé és a vanillincukor hozzáadásával (a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint) elkészítjük a tortazselét, (ecsettel) vékonyan megcsöpögtetjük-bevonjuk vele a tortácskák tetejét (E), és hagyjuk megdermedni. Tálalásig hidegen tartjuk. Külön tálkában – például 3-4 ek. őszibarack- vagy mandulalikőrrel bolondított – tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

Érdemes fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy a tészta a krémtől megpuhulhasson. Egyéb, különösen fanyar bogyós gyümölcsökkel is finom; a színek és az ízek harmóniájára azonban mindig ügyeljünk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

374 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Almás-szőlős
sajtsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Cseresznye-egres
tortácskák

Tonhalas
krumplisaláta

Ringlis
töltött tojás

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tésztában sült
vagdalt

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Körtés-diós
zellersaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: