2018. január 21.
Ágnes napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Ehhez az ételhez a hosszúkás formájú padlizsánok a megfelelők, hiszen az elősütött szeleteket „bélésként” használjuk. A nyár végi, érett példányok gyakran kesernyések, ezért fontos, hogy felhasználás előtt besózzuk őket.


Fotó: Hemző Károly

Padlizsántorta

Hozzávalók 8 szelethez:

A
B
C
D
E

1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, 5 mm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk, bőven megszórjuk-bedörzsöljük sóval, lejtősre igazított deszkára fektetjük, és 1/2 óráig pihentetjük (hogy kesernyés levüket kiengedjék).

2. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A cukkinit megmossuk, szárvégeit levágjuk, felkarikázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk,  kisujjnyi darabokra aprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A mozzarellát vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomleveleket leöblítjük. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre-félgyűrűkre vágjuk.

3. Sós vízben 10 percig főzzük a zöldbabot, hozzáadjuk a burgonyát, 5 perc múlva a cukkinit, és az egészet puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szikkadni-hűlni hagyjuk, majd tálba szedjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint sót és borsot, belereszeljük a sajtot (A), és kíméletesen összekeverjük.

4. 30 vajban/margarinban megfonnyasztjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, és élénk tűzön, fedő nélkül, elfőzzük a levét. A maradék diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

5. A padlizsánszeleteket leöblítjük, kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet. Felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen elősütjük benne a padlizsánszeleteket, papírkendőre terítve felitatjuk róluk a zsiradékot. 6-8 kisebb szeletet félreteszünk „takarónak”, a többivel csillagformán kibéleljük a sütőedény alját és oldalát (B). Aljára simítjuk a paradicsom-póré keveréket, elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket és a mozzarellát (C), végül betakarjuk a zöldbab-burgonya-cukkinikeverékkel (D). Közepére fektetjük a félretett padlizsánszeleteket, végül visszahajtjuk rá a túllógó padlizsánvégeket (E).

6. Meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és a forró sütőben 40 percig gőzöljük. Kivesszük a sütőből, 15 percig pihentetjük, majd lapos tálra borítjuk, és a paradicsompaprikával díszítjük. Tortaszerűen szeleteljük. Hidegen is finom!

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

268 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Illatos hússal
töltött cukkini

Marinált zöldségek

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Padlizsántallérok

Padlizsán
pizzasütő módra

Padlizsán
tükörtojással

Babos zöldségragu
polentával

Zöldbabcsokor
paprikával

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb

Tésztával töltött
padlizsán
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: