2017. október 23.
Gyöngyi napja van

ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Ehhez az ételhez a hosszúkás formájú padlizsánok a megfelelők, hiszen az elősütött szeleteket „bélésként” használjuk. A nyár végi, érett példányok gyakran kesernyések, ezért fontos, hogy felhasználás előtt besózzuk őket.


Fotó: Hemző Károly

Padlizsántorta

Hozzávalók 8 szelethez:

A
B
C
D
E

1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, 5 mm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk, bőven megszórjuk-bedörzsöljük sóval, lejtősre igazított deszkára fektetjük, és 1/2 óráig pihentetjük (hogy kesernyés levüket kiengedjék).

2. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A cukkinit megmossuk, szárvégeit levágjuk, felkarikázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk,  kisujjnyi darabokra aprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A mozzarellát vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomleveleket leöblítjük. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre-félgyűrűkre vágjuk.

3. Sós vízben 10 percig főzzük a zöldbabot, hozzáadjuk a burgonyát, 5 perc múlva a cukkinit, és az egészet puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szikkadni-hűlni hagyjuk, majd tálba szedjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint sót és borsot, belereszeljük a sajtot (A), és kíméletesen összekeverjük.

4. 30 vajban/margarinban megfonnyasztjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, és élénk tűzön, fedő nélkül, elfőzzük a levét. A maradék diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.

5. A padlizsánszeleteket leöblítjük, kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet. Felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen elősütjük benne a padlizsánszeleteket, papírkendőre terítve felitatjuk róluk a zsiradékot. 6-8 kisebb szeletet félreteszünk „takarónak”, a többivel csillagformán kibéleljük a sütőedény alját és oldalát (B). Aljára simítjuk a paradicsom-póré keveréket, elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket és a mozzarellát (C), végül betakarjuk a zöldbab-burgonya-cukkinikeverékkel (D). Közepére fektetjük a félretett padlizsánszeleteket, végül visszahajtjuk rá a túllógó padlizsánvégeket (E).

6. Meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és a forró sütőben 40 percig gőzöljük. Kivesszük a sütőből, 15 percig pihentetjük, majd lapos tálra borítjuk, és a paradicsompaprikával díszítjük. Tortaszerűen szeleteljük. Hidegen is finom!

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

268 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Paradicsomos
rakott cukkini

Töltött paradicsom
szicíliai módra

Babos zöldségragu
polentával

Spárgás
tojáslepény

Tésztával töltött
padlizsán

Padlizsán
tükörtojással

Padlizsántallérok

Zöldbabcsokor
paprikával

Krumplipüré-
sütőtök köret

Illatos hússal
töltött cukkini

Zöldborsós-szalámis
rántottahasáb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: