2017. október 23.
Gyöngyi napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes tésztadesszertek

A mák és a túró hagyományosan kedvelt, már-már összetartozó kellékei a bajor és a valahai monarchiás konyháknak. Számtalan finomnál finomabb kalács, pite, torta, vagy ehhez hasonló egyszerű meleg desszert készíthető e remek párosból, amelyet ezúttal még illatos szilvamártás is gazdagít.


Fotó: Hemző Károly

Túrógombóc máköntettel,
szilvamártással

Hozzávalók 8 gombóchoz:

  • 500 g krémtehéntúró
  • 3 tojás
  • 1 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 150 g búzadara (gríz)
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita
  • A szilvamártáshoz:
  • 80 g kristálycukor
  • 1/2 (bio)citrom héja és leve
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • kisujjnyi fahéjrúd
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 250 g érett, magvaváló szilva
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • A máköntethez:
  • 80 g vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 100 g darált mák

1. A túrót, a tojásokat, a porcukrot, 1 csipet sót és a búzadarát összedolgozzuk, lefedjük, 1 órát pihentetjük.

2. A mártáshoz a kristálycukrot sárgára pirítjuk, felöntjük a citromlével és a vörösborral, beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget, a citrom vékonyan lehántott héját, végül az elnegyedelt, kimagozott szilvát, és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a 1/2 dl hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk.

3. Az öntethez felforrósítjuk a vajat/margarint, beleszórjuk a porcukrot és a mákot, mérsékelt tűzön 1 percig pirítjuk, majd felöntjük 1/2 dl vízzel és összeforraljuk.

4. A masszából 8 gombócot formálunk, nagyobb lábasban, enyhén sós, bő vízben, gyöngyöző forralással 10-12 percig főzzük (tűpróba!), majd szűrőkanállal kiemeljük őket a vízből, és alaposan lecsepegtetjük. Előmelegített tálra ültetjük a gombócokat, bevonjuk a máköntettel, meghintjük fátyolnyi porukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal díszítve azonnal tálaljuk. A forró szilvamártást külön tálkában kínáljuk hozzá. Tartalmas levesek ideális kísérője.

Tippek:

– A mártás sűrítésére használ étkezési keményítőt víz helyett jó minőségű szilvapálinkában is feloldhatjuk.
– A nyers túrógombócok jól tűrik a mélyhűtést: liszttel megszórt tálcára helyezzük őket, fedetlenül 1 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, azután zacskókba zárjuk. Fogyasztáskor felengedés nélkül tesszük a forrásban lévő vízbe – a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 1 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

449 kcal/gombóc

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Tejszínes-gombás
galuska

Spárga tojásos
zöld morzsával

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Bécsi
krumplisaláta

Hideg
nektarinleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Mákos-almás
máglyarakás

Korhely
lencseleves

Szilvás rózsatorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: