2017. február 26.
Edina napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-
sajtos borda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg közepes szemű krumpli
  • 400 g paradicsom
  • 100 g szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
  • só, bors
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 szelet kicsontozott sertésborda (600 g)
  • 1-2 ek. finomliszt
  • 4 ek. olaj
  • 100 g rokfort vagy márványsajt
  • 1-2 szál petrezselyem vagy oregánó

1. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, 8-10 formás karikát félreteszünk. Kibélelünk a szalonnával egy mélyebb tűzálló tálat.

2. 6 közepes szem kivételével felkarikázzuk krumplit, felét a tálba terítjük, befedjük a paradicsommal, meghintjük sóval és a fűszerkeverékkel, majd a maradék krumpli következik. A félretett 6 krumplit (tojásszeletelővel) karikákra szeljük, kirakjuk velük a tál belső szegélyét.

3. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, szegélyüket 3-4 helyen bevagdossuk (hogy sülés közben ne púposodjanak fel), folpackkal letakarva kissé kiverjük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, majd kissé egymásra csúsztatva a krumpliágy közepére sorakoztatjuk. Befedjük a félretett paradicsomkarikákkal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a pecsenyelével.

4. 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük, aztán tetejére morzsoljuk a rokfortot, és csak annyi ideig sütjük tovább, amíg a sajt ráolvad (10-12 perc). Petrezselyemmel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Frissen az igazi! Vegyes idénysalátát adhatunk mellé.

Tippek:

– Gazdagíthatjuk 80 g kimagozott fekete/vörös olívabogyóval is (kalamata), amelyet a sajttal egyidejűleg szórunk a rakottas tetejére.
– Jó vendégváró, akár előző nap is elkészíthetjük, tálalás előtt csak sütni kell, de vigyázat! Ha üveg-vagy cseréptálat használunk, és (természetesen) sütésig a hűtőben tartjuk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat az edény!

Változatok:

Készíthetjük csirke- vagy pulykamellfiléből is; feta sajttal, illetve 2 gombóc felszeletelt mozzarellával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, rozé vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

689 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges
brokkoligratin

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás

Tésztában sült
vagdalt

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Illatos hússal
töltött cukkini

Körtés-diós
zellersaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: