2017. június 27.
László napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Paradicsomos-
sajtos borda

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg közepes szemű krumpli
  • 400 g paradicsom
  • 100 g szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
  • só, bors
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 szelet kicsontozott sertésborda (600 g)
  • 1-2 ek. finomliszt
  • 4 ek. olaj
  • 100 g rokfort vagy márványsajt
  • 1-2 szál petrezselyem vagy oregánó

1. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, 8-10 formás karikát félreteszünk. Kibélelünk a szalonnával egy mélyebb tűzálló tálat.

2. 6 közepes szem kivételével felkarikázzuk krumplit, felét a tálba terítjük, befedjük a paradicsommal, meghintjük sóval és a fűszerkeverékkel, majd a maradék krumpli következik. A félretett 6 krumplit (tojásszeletelővel) karikákra szeljük, kirakjuk velük a tál belső szegélyét.

3. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, szegélyüket 3-4 helyen bevagdossuk (hogy sülés közben ne púposodjanak fel), folpackkal letakarva kissé kiverjük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, majd kissé egymásra csúsztatva a krumpliágy közepére sorakoztatjuk. Befedjük a félretett paradicsomkarikákkal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a pecsenyelével.

4. 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük, aztán tetejére morzsoljuk a rokfortot, és csak annyi ideig sütjük tovább, amíg a sajt ráolvad (10-12 perc). Petrezselyemmel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Frissen az igazi! Vegyes idénysalátát adhatunk mellé.

Tippek:

– Gazdagíthatjuk 80 g kimagozott fekete/vörös olívabogyóval is (kalamata), amelyet a sajttal egyidejűleg szórunk a rakottas tetejére.
– Jó vendégváró, akár előző nap is elkészíthetjük, tálalás előtt csak sütni kell, de vigyázat! Ha üveg-vagy cseréptálat használunk, és (természetesen) sütésig a hűtőben tartjuk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat az edény!

Változatok:

Készíthetjük csirke- vagy pulykamellfiléből is; feta sajttal, illetve 2 gombóc felszeletelt mozzarellával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor, rozé vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

689 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Orosz
csirkehússaláta

Ringlis
töltött tojás

Illatos hússal
töltött cukkini

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Burgundiai
rokfortos körte

Spenótos papucs

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-gombás
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: