2017. augusztus 23.
Bence napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Elendel

Mazsolás-
túrós lepény

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 1+3 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 100 g puha mazsola
  • 2-3 közepes krumpli (300 g)
  • 4 tojás+2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb (bio)citrom héja
  • 375-400 g (1 nagy pohár) tejföl

1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, beáztatjuk langyos vízbe. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a lecsepegtetett mazsolát, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.

3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. 

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranysárgára nem pirul (55-60 perc – tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerint kockákra, rombuszokra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük (vaníliás) porcukorral, és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét, bár a receptben leírt módon szebben sül meg a teteje.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni.)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

178 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Uborka-
vitorlások

Húsos
lilahagymatorta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótos-
tojásos rétes

Majonézes
tojássaláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Sonkás táska
és stangli

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: