2018. október 17.
Hedvig napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Elendel

Mazsolás-
túrós lepény

Hozzávalók kb. 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 1+3 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 100 g puha mazsola
  • 2-3 közepes krumpli (300 g)
  • 4 tojás+2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb (bio)citrom héja
  • 375-400 g (1 nagy pohár) tejföl

1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, beáztatjuk langyos vízbe. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a lecsepegtetett mazsolát, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.

3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. 

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranysárgára nem pirul (55-60 perc – tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerint kockákra, rombuszokra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük (vaníliás) porcukorral, és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét, bár a receptben leírt módon szebben sül meg a teteje.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni.)

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

178 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos papucs

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Krémsajtos-
olívás papucs

Mimóza
tojássaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: