TORTÁK > Ünnepi torták
Az illatos-aromás szilva igen kedvelt vendég a konyhában, de nemcsak
pompás gombócot, pitét, mártást, levest, befőttet vagy lekvárt/dzsemet
készíthetünk belőle, hanem pikáns krémeket és mutatós tortákat is.

Fotó: Hemző Károly
Szilvahabtorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A tésztalaphoz:
- 50 g lágy vaj/margarin
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 kk. sütőpor
- 100 g finomliszt
- A krémhez:
- 750 g érett szilva
- 2,5 dl félszáraz vörösbor
- 1/2 rúd fahéj
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 12 zselatinlap (20 g)
- 250 g kristálycukor
- 5 dl tejszín
- A díszítéshez:
- 5 szem szilva
- 2 dl tejszín
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1 tasak (10 g) habfixáló








1. A tésztalaphoz habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, a sóval és a tojással, végül a sütőporral összekevert liszttel. Sütőpapírral kibéleljük egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, egyenletesen rákenjük-simítjuk a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig, világossárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.
2. A krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a vörösbort és a fahéjat, majd fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 8 ek. hideg vízzel. A zselatinlapokat beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe.
3. A szilvát botmixerrel finom krémmé-péppé turmixoljuk (A), majd beleszórjuk a kristálycukrot, és olvadásig forraljuk vele. Erőteljesen keverve hozzáadjuk a feloldott pudingport (B), éppen csak sűrűsödésig főzzük, és lehúzzuk a tűzről. A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, hozzáadunk 4-5 ek. forró szilvapépet (C), olvadásig kevergetjük vele, aztán erőteljes mozdulatokkal a forró krém egészéhez adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Közben a tésztalap alatt tisztára cseréljük a sütőpapírt, és a forma oldalát is kibéleljük sűtőpapírral. A tejszínt kemény habbá verjük, és több részletben, kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen beleforgatjuk a krémbe (D). A tésztalap tetejére, a formába szedjük, elsimítjuk (E), és 6-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva a krém megdermed annyira, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk.
5. A díszítéshez tálalás előtt a szilvaszemeket megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és elnegyedeljük. A tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukorral és a habfixálóval. Óvatosan, hogy össze ne törjük, csillagbetétes nyomózsákba szedjük.
6. Meglazítjuk, majd lehúzzuk a tortáról a karikát, lehántjuk az oldaláról a papírt, csipkepapírral díszített lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, és kihúzzuk alóla a sütőpapírkorongot. Kijelöljük a tetején a szeletek helyét (F), szegélyükre és a torta közepére habrózsákat nyomunk (G), végül a szilvagerezdekkel és citromfűbóbitával díszítjük.
Tippek:
A kész torta (gyümölcs és díszítés nélkül) jól viseli a mélyhűtést! Fogyasztás előtt 4-5 órával kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten (semmiképpen sem a mikróban!) hagyjuk felengedni, azután tetszés és idény szerint díszítjük.
Italajánlat:
Félédes pezsgő vagy muskotályos desszertbor
Elkészítési idő:
1 óra 30 perc
+ 6-12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
340 kcal/szelet
Nehézségi fok: