2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Az illatos-aromás szilva igen kedvelt vendég a konyhában, de nemcsak
pompás gombócot, pitét, mártást, levest, befőttet vagy lekvárt/dzsemet
készíthetünk belőle, hanem pikáns krémeket és mutatós tortákat is. 


Fotó: Hemző Károly

Szilvahabtorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztalaphoz:
  • 50 g lágy vaj/margarin
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 kk. sütőpor
  • 100 g finomliszt
  • A krémhez:
  • 750 g érett szilva
  • 2,5 dl félszáraz vörösbor
  • 1/2 rúd fahéj
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 12 zselatinlap (20 g)
  • 250 g kristálycukor
  • 5 dl tejszín
  • A díszítéshez:
  • 5 szem szilva
  • 2 dl tejszín
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
A
B
C
D
E
F
G

1. A tésztalaphoz habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, a sóval és a tojással, végül a sütőporral összekevert liszttel. Sütőpapírral kibéleljük egy 26-28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját, egyenletesen rákenjük-simítjuk a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben  12-15 percig, világossárgára sütjük, hagyjuk kihűlni.

2. A krémhez a szilvát megmossuk, kimagozzuk, hozzáadjuk a vörösbort és a fahéjat, majd fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig főzzük. A pudingport elkeverjük 8 ek. hideg vízzel. A zselatinlapokat beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe.

3. A szilvát botmixerrel finom krémmé-péppé turmixoljuk (A), majd beleszórjuk a kristálycukrot, és olvadásig forraljuk vele. Erőteljesen keverve hozzáadjuk a feloldott pudingport (B), éppen csak sűrűsödésig főzzük, és lehúzzuk a tűzről. A zselatinlapokat jól kinyomkodjuk, hozzáadunk 4-5 ek. forró szilvapépet (C), olvadásig kevergetjük vele, aztán erőteljes mozdulatokkal a forró krém egészéhez adjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

4. Közben a tésztalap alatt tisztára cseréljük a sütőpapírt, és a forma oldalát is kibéleljük sűtőpapírral. A tejszínt kemény habbá verjük, és több részletben, kézi habverővel vagy lyukas fakanállal kíméletesen beleforgatjuk a krémbe (D). A tésztalap tetejére, a formába szedjük, elsimítjuk (E), és 6-12 órára hűtőszekrénybe tesszük. 1 óra múlva a krém megdermed annyira, hogy alufóliával lazán letakarhatjuk.

5. A díszítéshez tálalás előtt a szilvaszemeket megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és elnegyedeljük. A tejszínt kemény habbá verjük a vanillincukorral és a habfixálóval. Óvatosan, hogy össze ne törjük, csillagbetétes nyomózsákba szedjük.

6. Meglazítjuk, majd lehúzzuk a tortáról a karikát, lehántjuk az oldaláról a papírt, csipkepapírral díszített lapos tálra emeljük-csúsztatjuk, és kihúzzuk alóla a sütőpapírkorongot. Kijelöljük a tetején a szeletek helyét (F), szegélyükre és a torta közepére habrózsákat nyomunk (G), végül a szilvagerezdekkel és citromfűbóbitával díszítjük.

Tippek:

A kész torta (gyümölcs és díszítés nélkül) jól viseli a mélyhűtést! Fogyasztás előtt 4-5 órával kivesszük a fagyasztóból, és szobahőmérsékleten (semmiképpen sem a mikróban!) hagyjuk felengedni, azután tetszés és idény szerint díszítjük.

Italajánlat:

Félédes pezsgő vagy muskotályos desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

340 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Tökmagos-
sajtos stangli

Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
kínaikel-saláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Sonkás és
sajtos roló

Krumplisaláta
túrókrémmel

Karalábé-retek-
alma saláta

Húsos
lilahagymatorta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: