2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Minél délebbre megyünk (példának okáért Andalúziába, ahol nem csak a szőlő
és a brandy méz ízű, de a levegő is), annál gyakrabban találkozunk a gyümölcs
és a fűszeres hús különleges ízeket varázsoló párosításával. Hiába, a mórok
megtették a magukét...


Fotó: Hemző Károly

Spanyol
szőlős fasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g fehér csemegeszőlő
  • 5 cl brandy
  • 100 g sertés- vagy borjúmáj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 600 g darált marha- és sertéshús vegyesen
  • 2 tojás
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • szerecsendió
  • só, bors
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1+2 ek. (classico) olívaolaj

1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhával felitatjuk a szemekről a vizet (ha vastag a héjuk meghámozzuk őket), kettévágjuk, és késheggyel kiemeljük a nagyobb magokat. Megöntözzük a brandyvel, letakarjuk, fél óráig érleljük.

2. Közben a májat leöblítjük és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk.

3. A darált húshoz adjuk a tojásokat, a hagymát, az áttört fokhagymát, a petrezselymet, a májat, a zsemlemorzsát, a citromhéjat, a sajtot, a szőlőszemek alól leöntött brandyt, 2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót és a fahéjat, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.

4. 1 ek. olajjal kikenünk egy hosszúkás sütőformát, egy csíkban a közepére terítjük a húsmassza felét, belenyomkodjuk a szőlőszemeket, majd betakarjuk a maradék masszával. Vizes kézzel hengert formálunk belőle, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (kb. 1 óra).

5. 10 percig a sütőedényben pihentetjük a fasírtot, aztán óvatosan vágódeszkára emeljük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kissé egymásra csúsztatva tálra csinosítjuk, és szőlős zöldségkörettel kínáljuk. Burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

A fasírtféléket süthetjük sertéshálóba göngyölve is, amely egyfelől megtartja a formájukat, másfelől zsiradék lévén a sütés végére eltűnik, azaz „beépül” a fasírtba, és szaftossá teszi.

Megjegyzések:

Sertéshálóhoz többnyire csak házi disznóölések alkalmával juthatunk hozzá (viszont pompásan mélyhűthető). Ez a hálószerű zsiradék a sertés hasában található, és nálunk általában beledarálják pl. a hurkába, de kár „elherdálni”, mert segítségével lédús pecsenyéket, fasírtokat süthetünk.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olívás
paradicsomsaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Szőlős
zöldségköret

Fasírtmuffin

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Tésztában sült
vagdalt

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Sonkás-hagymás
szőlősaláta

Kagylósalátával töltött
paradicsom

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Illatos hússal
töltött cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: