2018. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Minél délebbre megyünk (példának okáért Andalúziába, ahol nem csak a szőlő
és a brandy méz ízű, de a levegő is), annál gyakrabban találkozunk a gyümölcs
és a fűszeres hús különleges ízeket varázsoló párosításával. Hiába, a mórok
megtették a magukét...


Fotó: Hemző Károly

Spanyol
szőlős fasírt

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g fehér csemegeszőlő
  • 5 cl brandy
  • 100 g sertés- vagy borjúmáj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 600 g darált marha- és sertéshús vegyesen
  • 2 tojás
  • 80 g zsemlemorzsa
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
  • 40 g reszelt parmezán sajt
  • szerecsendió
  • só, bors
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1+2 ek. (classico) olívaolaj

1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhával felitatjuk a szemekről a vizet (ha vastag a héjuk meghámozzuk őket), kettévágjuk, és késheggyel kiemeljük a nagyobb magokat. Megöntözzük a brandyvel, letakarjuk, fél óráig érleljük.

2. Közben a májat leöblítjük és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük és felaprózzuk.

3. A darált húshoz adjuk a tojásokat, a hagymát, az áttört fokhagymát, a petrezselymet, a májat, a zsemlemorzsát, a citromhéjat, a sajtot, a szőlőszemek alól leöntött brandyt, 2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót és a fahéjat, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozzuk.

4. 1 ek. olajjal kikenünk egy hosszúkás sütőformát, egy csíkban a közepére terítjük a húsmassza felét, belenyomkodjuk a szőlőszemeket, majd betakarjuk a maradék masszával. Vizes kézzel hengert formálunk belőle, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, és 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük (kb. 1 óra).

5. 10 percig a sütőedényben pihentetjük a fasírtot, aztán óvatosan vágódeszkára emeljük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kissé egymásra csúsztatva tálra csinosítjuk, és szőlős zöldségkörettel kínáljuk. Burgonyapüré illik hozzá.

Tippek:

A fasírtféléket süthetjük sertéshálóba göngyölve is, amely egyfelől megtartja a formájukat, másfelől zsiradék lévén a sütés végére eltűnik, azaz „beépül” a fasírtba, és szaftossá teszi.

Megjegyzések:

Sertéshálóhoz többnyire csak házi disznóölések alkalmával juthatunk hozzá (viszont pompásan mélyhűthető). Ez a hálószerű zsiradék a sertés hasában található, és nálunk általában beledarálják pl. a hurkába, de kár „elherdálni”, mert segítségével lédús pecsenyéket, fasírtokat süthetünk.

Italajánlat:

Könnyű vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

540 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Olívás
paradicsomsaláta

Mexikói fasírt

Fasírtmuffin

Kagylósalátával töltött
paradicsom

Szőlős
zöldségköret

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Mediterrán krumplisaláta

Tésztában sült
vagdalt

Almás-szőlős
sajtsaláta

Szőlős-almás
szárzellersaláta

Aprópecsenye
Stroganoff módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: