2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A képviselőfánk semleges ízű tésztája rendkívül sokoldalú, édes és sós finomságok készítésére egyaránt alkalmas. Habzsák segítségével a legkülönbözőbb formákra igazíthatjuk, így akár levegős torta is készíthető belőle. Különösen jól illik a vanília, túró, tejszín és illatos szőlő együtteséhez.


Fotó: Hemző Károly

Szőlős
képviselőfánktorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 3,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 80 g vaj/margarin
  • 210 g finomliszt
  • 1+5 tojás
  • 1 kk. sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 250 g csemegeszőlő
  • 2 ek.+60 g porcukor
  • 1 tasak piros (12 g) tortazselépor
  • 2,5 dl piros szőlőlé
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 tasak (20 g) habfixáló
  • 250 g tehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom reszelt héja
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal/margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik (A), azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kihűlni.

2. Egy 26 cm átmérőjű, fém tortalapot tepsi nagyságú sütőpapírlapra fektetünk, körberajzoljuk, majd rajzos felével lefelé tepsibe simítjuk a papírt. Kivágunk egy 26 cm átmérőjű papírkorongot is, és a vajjal/margarinnal megkent fém tortalapra simítjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. A masszát keverőtálba tesszük. A maradék 5 tojás egyikében eldolgozzuk a sütőport, a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszához adjuk, aztán egyenként belekeverjük a további 4 tojást is (B). A tészta egyharmadát a fém tortalapra simítjuk (C), és 25-30 percig sütjük. A maradék tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és két koncentrikus kört formálva diónyi-dundi rózsákat nyomunk belőle a sütőpapírra úgy, hogy a külsők szegélye 1-2 cm-nyire a kijelölt körön belül maradjon (D) (sütés közben jócskán megnőnek, lehet, hogy a tésztalapnál is nagyobbra, nem baj!). A forró sütőben 30 percig sütjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni – ha légkeveréses a sütőnk egyszerre megsül a lap és a korona, a sütő ajtaját azonban sülés közben nem szabad kinyitni!

4. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, 8-10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. a többit folyadék hozzáadása nélkül, saját levében 2 percig forrósítjuk (ha nagyok a magok, előzőleg kiemeljük őket a kettévágott szőlőszemekből (E). A 2 ek. porcukorral elkevert a tortazseléporhoz öntjük a szőlőlét (F), felforraljuk, a szőlőhöz adjuk, és hűlni hagyjuk.

5. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval. A túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk), simára keverjük 60 g porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, végül lazán beleforgatjuk a tejszínt.

6. A tésztakorongot lapos tálra fektetjük, bevonjuk a krém felével (G), majd a tetejére halmozzuk a szőlőt (H), és 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megdermedjen. Rásimítjuk a maradék krémet, tetejére csúsztatjuk (kissé rá is nyomkodjuk) a tésztakoszorút (I), meghintjük fátyolnyi porcukorral, végül közepébe halmozzuk a félretett szőlőszemeket, és fűrészfogú/elektromos késsel tortaszerűen szeleteljük.

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

290 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Lajos Mari
2016. 02. 01. 12:40
Válasz Vira részére: Kedves Vira! Mielőtt a tortát megtöltenénk, széles pengéjű késsel vagy tortalapáttal óvatosan leválasztjuk a kihűlt tésztát a sütőpapírról. Üdvözlettel: Lajos Mari
Vira
2016. 01. 29. 10:07
Nagyon tetszik. A papírt hogy vesszük le róla?

Hasonló receptek


Pecsenyelibamáj-
pástétom

Erdeigomba-
torta

Orosz
csirkehússaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Tonhalas
krumplisaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Tatárbifsztek

Tésztában sült
vagdalt

Burgundiai
rokfortos körte

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: