2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Ez a szerfölött egyszerű, ámde pikáns-különleges étel a gyümölcseiről-borairól méltán elhíresült Grúziában olyan köznapinak számít, mint másutt a sült csirke. Jellegét az édes-savanykás, fűszeres-illatos szilvamártás és a fokhagyma izgalmas ízegyüttese adja meg.


Fotó: Hemző Károly

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 nagyobb csirkemellfilé (200 g/db)
  • só, bors
  • diónyi 2ek. vaj/margarin
  • 2+2 gerezd fokhagyma
  • 200 g tejföl
  • 500 g magvaváló szilva
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. kristálycukor
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • kisujjnyi fahéj
  • 1 dl félszáraz vörösbor
  • 1 púpozott ek. étkezési keményítő
  • 600 g burgonya
  • 1 csokor petrezselyem

1. A csirkemelleket leöblítjük, meghintjük sóval és borssal, majd megkenjük a 2 gerezd áttört fokhagymával elkevert tejföllel. Diónyi vajjal/margarinnal kikent sütőedénybe fektetjük, és 200 °C-on 35-40 percig, enyhe pirulásig sütjük.

2. A mártáshoz a szilvaszemeket megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, lábaskába szórjuk. Hozzáadunk 1/2 dl vizet, a citromlét, a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat, 1 csipet sót, 2 gerezd áttört fokhagymát, valamint a bort, és 5 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a szilvához adjuk, sűrűsödésig forraljuk (1 perc), végül kevés frissen őrölt borssal illatosítjuk.

3. A körethez a burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és enyhén sós, bő vízben puhára főzzük (12-15 perc). A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A maradék 2 ek. vajat/margarint habzásig forrósítjuk, belekeverjük a petrezselymet, lehúzzuk a tűzről, majd belecsúsztatjuk a leszűrt burgonyát és szelíden összerázzuk. Szükség szerint utánasózzuk, tálba szedjük, lefedjük, tálalásig melegen tartjuk.

4. A húst nem túl mély tálra rendezzük (vagy a sütőtálban hagyjuk), és a szilvamártás, valamint a petrezselymes burgonya (vagy szerecsendióval illatosított burgonyapüré) kíséretében mihamarabb tálaljuk.

Fontos:

Ha cserép/üveg tűzálló tálat használunk és előzőleg bepácoljuk a húst, majd természetesen sütésig a hűtőben tartjuk, hideg sütőben kell kezdeni a sütést, mert az áthűlt tál könnyen elpattanhat a forró sütőben – így azonban 20-25 perccel hosszabb a sütési idő.

Tippek:

Még puhább, porhanyósabb lesz a hús, ha előző este bepácoljuk a fokhagymás tejfölbe.

Változatok:

Tenyérnyi szeletekre, csíkokra vágott pulykamellfiléből, szűzpecsenyéből is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

591 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Gazdag-illatos
töltött csirkecomb

Májas-gombás
zsemlefelfújt

Szilvás rózsatorta

Körtés-currys
csirkesaláta

Csirkeragu
rizskoronában

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Csirkés
Waldorf-saláta

Káposztás-
paradicsomos csirkecomb

Csirkemell kakukkfüves-
narancsos zöldségkörettel

Currys-csirkés
rizskorona
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: