2017. augusztus 23.
Bence napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok


Fotó: Hemző Károly

Tüskés körte
áfonyamártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1-1 (bio)narancs és -citrom
  • 4 nagy alexander körte
  • 60 g mandulapálcika
  • 5 dl félédes fehérbor
  • 100 g kristálycukor
  • kisujnyi fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 200 g áfonyadzsem
  • 1,5 dl testes vörösbor vagy feketeribizlilé
  • 1 púpozott kk. vaníliás pudingpor

1. A narancsot és a citromot forró, folyó víz alatt megsikáljuk, színes héjukból 4-5 kisujjnyi csíkot levágunk. Mindkettő levét kinyomjuk, átszűrjük. A körtéket megmossuk, száruk épségére ügyelve meghámozzuk őket, bedörzsöljük citromlével. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, azonnal lapos tányérra csúsztatjuk (a forró serpenyőben továbbpirul és keserű lesz!), hagyjuk kihűlni.

2. Egy akkora edényben, hogy a körték szűken elférjenek benne, összeforraljuk a fehérbort 5 dl vízzel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, valamint a narancs- és citromhéjcsíkokkal. Beleállítjuk a körtéket, fedő alatt 10-12 percig főzzük, majd saját levükben hagyjuk kihűlni, és tálalásig a hűtőben tartjuk.

3. A mártáshoz az áfonyadzsemet felforrósítjuk a borral/ribizlilével, szitakanálban áttörjük, felforraljuk. A narancs levét simára keverjük a pudingporral, az áfonyás öntethez adjuk, éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc), melegen tartjuk.

4. A körtéket jól lecsepegtetjük, aljukból levágunk 1-1 vékony szeletkét, hogy ne billegjenek a tányéron, és sűrűn megtűzdeljük őket a mandulapálcikákkal. 1 nagyobb vagy 4 kistányérra simítjuk az áfonyamártást, közepébe ültetjük a körtéket, és citromfű-/mentalevélkékkel vidámítjuk. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

A körte főzőlevét leszűrjük, jól behűtjük, és narancsszeletekkel, lime-karikákkal, jégkockákkal (esetleg kevés körtepálinkával) illatosítva, üdítő koktélként kínáljuk.

Változatok:

Áfonyamártás helyett kínálhatjuk forró csokoládéöntettel, illetve csokoládépudinggal „bélelt” tálkába állítva is.

Megjegyzések:

Az ilyen típusú édességekhez evőeszközként desszertvilla (a főételhez használt villánál kisebb) és desszertkanál vagy kiskanál illik: a desszertvillával beleszúrunk a körtébe és rögzítjük vele – hogy ne csúszkáljon a tányéron –, a kanállal pedig falatnyi darabokat kanyarítunk ki a körtéből, és a mártással fogyasztjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

403 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Tatárbifsztek

Tonhalas
krumplisaláta

Körtés-diós
zellersaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos papucs

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Burgundiai
rokfortos körte

Ringlis
töltött tojás

Pecsenyelibamáj-
pástétom
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: