2017. október 23.
Gyöngyi napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek


Fotó: Elendel

Mézes-pisztáciás tészta-
fészkek szilvaröszterrel

Hozzávalók 6 fészekhez:

  • 240 g cérnametélt
  • 1 ek. vaj/margarin + a formához
  • 200 g hámozott natúr pisztácia, mandula, mogyoró és dió vegyesen
  • 120 g kristálycukor
  • 180 g méz
  • 1,5 dl víz
  • kisujjnyi fahéj
  • 2 kk. citromlé
  • menta vagy néhány citromfűlevél
  • A szilvaröszterhez:
  • 400 g szilva
  • 80 g méz
  • 4 ek. citromlé
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1/4 kk. őrölt gyömbér
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát (mindössze 1,5-2 perc!). Leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, lazán (két villával) összekeverjük az olvasztott vajjal/margarinnal, és hagyjuk kihűlni. A magvakat darabosra vágjuk, zsiradék nélkül világosdrappra pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjenek. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy 6 csészés muffinformát. 1-1 nagy evőkanálnyi tésztát simítunk minden csésze aljára, megszórjuk a magkeverék felével, befedjük a maradék tésztával, és aranybarnára-ropogósra sütjük (40-45 perc).

3. Közben a cukrot, a mézet és a vizet felforraljuk, beledobjuk a fahéjat, szelíd tűzön 10 percig forraljuk (habját hideg vízbe mártogatott szűrőkanállal folyamatosan leszedjük). Hozzáadjuk a citromlét, további 5 percig gyöngyöztetjük (a fahéjat eltávolítjuk).

4. Kivesszük a tésztát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük. Óvatosan a formánál valamivel nagyobb vágólapra/tálcára borítjuk a fészkeket, aztán húslapáttal vigyázva megfordítjuk őket, és nem túl mély, lapos tálra sorakoztatjuk. Tetejükre szórjuk a maradék magkeveréket, kanalanként megöntözzük a forró sziruppal, és abban hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor menta-/citromfűlevélkékkel díszítjük, langymeleg vagy forró szilvaröszterrel kínáljuk.

5. A szilvaröszterhez a szilvát megmossuk, elnegyedeljük, kimagozzuk. Mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk a mézet, hozzáadjuk a citromlét, a bort, a sziruphoz felhasznált fahéjrudat (jócskán van még benne aroma!), a gyömbért, végül a szilvát, és mérsékelt tűzön 15 percig főzzük. 1/2  dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a szilvához öntjük, éppen csak besűrítjük (1 perc), csinos tálkába szedjük, melegen tartjuk.

Tippek:

Kínálhatjuk 2 dl krémsűrűségűre felvert, őrölt fahéjjal és 4-5 cl brandyvel illatosított tejszínnel is.

Italajánlat:

Édes desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

441 kcal/1 fészek

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olasz tésztasaláta

Szilvás-fokhagymás
csirkemell

Csicseriborsó-
mártogató

Szilvás rózsatorta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótos-
lazacos gnocchi

Szilvakrémes habroló

Currys-zöldborsós
galuska

Mentás
csicseriborsósaláta

Mentás-zöldséges
kuszkuszsaláta

Őszibarackos-
meggyes tészta

Szilvásgombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: