2017. október 23.
Gyöngyi napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Gyömbéres-szőlős
sertéspecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • diónyi gyömbér
  • 600 g sertéscomb vagy 800 g sertésoldalas
  • só, bors
  • 1 ek. finomliszt
  • 2 ek. olaj
  • 3,5 dl száraz rozé vagy fehérbor
  • 600 g nagy szemű szőlő
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, apróra felkockázzuk. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, hosszúkás szeletekre vágjuk, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel.

2. Megkapatjuk a felforrósított olajban a hússzeletek mindkét oldalát, aztán melléjük dobjuk a gyömbért, valamint a fokhagymát, és mindössze néhány pillanat alatt rózsaszínűre sütjük. Felöntjük 1,5 dl borral, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (35-40 perc).

3. A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A húst áttesszük egy alufóliával/sütőpapírral bélelt tepsibe/sütőedénybe. 1/2 dl borban elkeverjük a mézet, megkenjük vele a hús tetejét, és a sütőben aranybarnára pirítjuk (12-15 perc).

4. Közben a pecsenyelét lábaskába szűrjük, zsírtalanítjuk, belecsúsztatjuk a szőlőszemeket, és 2 percig pároljuk. A maradék 1,5 dl borban elkeverjük az étkezési keményítőt, majd a kenéshez használt maradék mézes borral együtt a szőlőhöz adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc). Utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk, és a tálra rendezett hús köré szedve kínáljuk. Sült burgonya illik hozzá.

Tippek:

Kevésbé szívja meg magát olajjal a burgonya, ha előzőleg héjában félig megfőzzük, kissé hűlni hagyjuk, aztán meghámozzuk, és hasábokra-korongokra vágva, egy kevés forró olajban (a tűzhelylapon vagy a sütőben) megpirítjuk.

Italajánlat:

Száraz rozé vagy fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

671 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Majonézes
kínaikel-saláta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás és
sajtos roló

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Húsos
lilahagymatorta

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-retek-
alma saláta

Illatos hússal
töltött cukkini

Sajtkrémes
mártogató

Tökmagos-
sajtos stangli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: