2017. április 30.
Katalin, Kitti napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

A mulattató rajzfilm óta mindenki ismeri a nevét ennek az illatos zöldségtálnak, amelynek Franciaországban vidékenként is számtalan változata létezik. 


Fotó: Hemző Károly

Francia
zöldséges lecsó
Eredeti neve: Ratatouille (ejtsd: ratatuj)

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 200 g padlizsán
  • 500 g paradicsom
  • 500 g színes paprika
  • 200 g zsenge cukkini
  • 200 g burgonya
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 1 szál (8-12 levél) bazsalikom
  • 4-5 koktélparadicsom

1. A zöldségeket megtiszítjuk, megmossuk. A padlizsánt felkockázzuk, 20 percre besózzuk. A paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A színes paprikákat és a hámozatlan cukkinit felkarikázzuk. A burgonyát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, felhasználásig hideg vízbe tesszük.

2. A hagymákat apróra felkockázzuk, és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk a felforrósított olívaolajban. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket, a babérlevelet, ízlés szerint sót és borsot, élénk tűzön 2 percig forraljuk. A padlizsánt bő vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk.

3. A paradicsomos alapba forgatjuk a színes paprikát, a padlizsánt és a burgonyát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Hozzákeverjük a cukkinit és az 1-2 bóbita kivételével finomra vágott bazsalikomot, majd fedő nélkül, hogy levét jócskán elfője, az egészet puhára főzzük. Mély tálba szedjük, elnegyedelt koktélparadicsomokkal, valamint a félretett bazsalikommal díszítjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő; natúr, roston sült, főtt húsok mellé köretként vagy hústalan egytálételként kínáljuk. Bagettet adhatunk hozzá.

Változatok:

– Gazdagíthatjuk néhány olíva- és/vagy 1 ek. lecsepegtetett kapribogyóval is.
– Levét teljesen elfőzzük, néhány tojást ütünk rá, és a sütőben rezgősre sütjük.
– Készíthetjük magyaros vagy spanyolos ízekkel is: a majdnem kész ételbe belefőzünk 80-100 g felkarikázott paprikás kolbászt, illetve enyhén csípős chorizót.

Italajánlat:

Száraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

180 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Spenótos-sajtos
töltött krumpli

Almás-gombás
rakott krumpli

Cukkinis
burgonyagratin

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Spárgás
tojáslepény

Padlizsán
tükörtojással

Spenótos
töltött burgonya

Tonhalas
krumplisaláta

Krumplipüré-
sütőtök köret

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Szalonnás-zöldborsós
újkrumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: