2017. október 18.
Lukács napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A sülő kelt tészta édes-fűszeres illata azokat is megállásra készteti, akik gyakran ételt-italt feledve rohannak napi teendőik után. Ez a kalácstésztából tekert csiga valódi élvezet és gyönyörűség, méltó arra, hogy egy ráérős hétvégén egy kicsit kényeztessük vele a családot.


Fotó: Hemző Károly

Fahéjas csiga

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • 1 tasak instant élesztő
  • 50+80 g porcukor + a szóráshoz
  • 3 dl+1 ek. tej
  • 2 tojás + 1 tojássárgája
  • 5 ek. olaj
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 100 g lágy vaj/margarin
  • porcukor a szóráshoz

1. A lisztet (dagasztó-)tálba szitáljuk, beleszórjuk az élesztőt, 50 g porcukrot és 1 csipet sót, alaposan összekeverjük. 3 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a tojásokat és az olajat, apránként a liszthez öntjük, majd a robotgép dagasztóspiráljával sima, fényes tésztává kidolgozzuk. Folpackkal (vagy a tál tetejével) betakarjuk-lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

2. A tésztát 2 cipóra osztjuk, egymást követően 35x35 cm-es lapokra nyújtjuk, megkenjük a vajjal/margarinnal, megszórjuk a fahéjjal elkevert 80 g porcukorral, és szorosan feltekerjük.

3. Cikcakkvonalban, mintegy háromszögeket formázva, 10-10 darabra vágjuk a tésztatekercseket, és „talpukra állítva” sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig kelesztjük, majd megkenjük a maradék 1 ek. tejjel elkevert 1 tojássárgájával.

4. 200 °C-ra előmelegített (légkeverés 170 °C) sütőben 25 percig sütjük (a sütés utolsó harmadában célszerű a tepsiket megcserélni). Hagyjuk teljesen kihűlni, végül meghintjük porcukorral, és tálra tornyozva kínáljuk. Kényeztetésképpen bor-/rumsodót, felforrósított sárgabarack- vagy szilvalekvárt, esetleg mézes almapürét is kínálhatunk hozzá, de egy csésze forró kakaóval vagy csokoládéitallal a legfinomabb.

Fontos:

Feltétlenül tegyünk be a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt, különben kiszárad a tészta!

Tippek:

– Készíthetjük friss (50 g) élesztővel is: az élesztőt simára keverjük 1 dl langyos, 1 kk. cukorral édesített tejben, a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, felfuttatjuk, aztán hozzáadjuk a fent megjelölt hozzávalókat, a többi ugyanaz.
– Mint a kelt tésztából készült sütemények általában, frissen a legfinomabb, érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem fogy el aznap, tanácsos mélyhűteni, csak az a fontos, hogy egészen frissen kerüljön a fagyasztóba! Szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni!

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino, kakaó

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

189 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Avokádókrém
paprikaladikban

Túrós zöldségtorta

Sonkás táska
és stangli

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Gombás táska

Pisztáciás
tepertős pogácsa

Sajtkrémes
mártogató

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós-sajtos mártogató
olívabogyóval

Spenótos
omlett-tekercs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: