2017. november 25.
Katalin napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Az olasz konyhából ismert tésztalapokat ezúttal kelkáposzalevelek helyettesítik, amelyekkel finom és mutatós rakottas, afféle lasagne készíthető.


Fotó: Hemző Károly

Kelkáposzta-
lasagne

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 szikkadt (másnapos) zsemle
  • 1 kisebb fej kelkáposzta (1-1,2 kg)
  • só, bors
  • diónyi vaj/margarin
  • 150 g gouda vagy edami sajt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 g)
  • 500 g darált pulykacomb
  • 300+200 g tejföl
  • 100 g szeletelt bacon
  • 3-4 szál petrezselyem
  • 1 csipet chilipor

1. A zsemlét beáztatjuk langyos vízbe. A kelkáposztát megtisztítjuk, torzsájánál körben bevágjuk, külső leveleit lebontjuk, a középső, vastag ereket laposra levágjuk. Forrásban lévő enyhén sós vízben 3-5 percig főzzük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A tömörebb „szívet” a forró vízbe merítjük, egyenként leválasztjuk róla a leveleket, és szintén konyharuhára terítjük. Vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 2 literes, négyszögletes sütőedényt. A sajtot megreszeljük.

2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojással, a fűszerkeverékkel, a paradicsompürével, ízlés szerint sóval és borssal együtt a darált húshoz adjuk, jól összedolgozzuk.

3. A sütőedény aljára fektetjük a kellevelek 1/3-át, meghintjük sóval és borssal, megkenjük a húsmassza felével, valamint 2 ek. tejföllel, és megszórjuk a sajt felével. Ezután a kellevelek fele, a maradék húsmassza, újabb 2 ek. tejföl, a maradék sajt, végül a maradék kellevelek következnek. Meghintjük a rakottas tetejét sóval és borssal, bevonjuk a maradék (összesen 300 g) tejföllel, és rézsútosan a tetejére fektetjük a szalonnaszeleteket.

4. Szorosan letakarjuk a tálat alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át pároljuk a rakottast. Ezután levesszük róla a fóliát, 200 °C-ra kapcsolunk, és még 20-25 percig sütjük. 10 percig a sütőtálban pihentetjük (tűzforró a belseje), végül petrezselyemmel díszítjük, és elnegyedelve vagy nagyobb kockákra vágva tálaljuk. A maradék 200 g tejfölt felforrósítjuk, egy kevés sóval, valamint a chiliporral ízesítjük, és külön tálkában kínáljuk.

Változatok:

– Kínai kelt, fehérkáposztát is használhatunk.
– Darált hús helyett készíthetjük 800 g felaprózott, kevés olajban megfonnyasztott hagymán megpirított sampinyon gombával is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

580 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Káposztás
palacsinta

Illatos hússal
töltött cukkini

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Húsos
lilahagymatorta

Zöldséges
húsgombócok

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sajtkrémes
mártogató

Fasírtmuffin

Sonkás és
sajtos roló

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Gombaragu
burgonyapüréágyon
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: