2017. december 11.
Árpád napja van

DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok


Fotó: Hemző Károly

Nektarinos gyümölcsrizs

Hozzávalók 4 tálkához:

  • 1 vaníliarúd
  • 40+80 g kristálycukor
  • 1/2 (bio)citrom héja és leve
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 4 dl tej
  • 120 g kerek szemű rizs
  • 500 g magvaváló nektarin
  • 1 dl vörösbor
  • 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 2+1 dl tejszín
  • néhány citromfűlevél

1. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet, majd 40 g kristálycukorral, az ujjnyi széles csíkokra vágott citromhéjjal, valamint a vajjal/margarinnal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk.

2. Beleszórjuk a leöblített rizst, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük (20 perc). Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.

3. Közben a nektarinokat megmossuk, kettőt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 ek. citromlével. Beletesszük a nektarint, megszórjuk a fűszerekkel, majd élék tűzön 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Jeges-hideg vízbe állítva kihűtjük.

4. A maradék 2 nektarint 6-6 gerezdre vágjuk, és meghintjük a maradék citromlével. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt, és arányosan elosztva tálkákba szedjük. Meglocsoljuk a mártással, tetejükre ültetjük a nektaringerezdeket, és legalább 2 órára behűtjük. Tálaláskor néhány citromfűlevélkével díszítjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

485 kcal/tálka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Krumplisalátával töltött
paradicsom

Gazdag
tavaszi saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Mediterrán káposztaleves
sajtgaluskával

Padlizsánkrémleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Zöldbabos-paradicsomos
krumplisaláta

Padlizsán
tükörtojással

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Sonkás-málnás
cukkinisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: