2017. június 25.
Vilmos napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Aranygaluska
borsodóval

Hozzávalók 8 személyre:

  • 50 g puha mazsola
  • 2 ek. rum
  • 1 (bio)citrom
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 25 g élesztő
  • 300 g finomliszt + a formázáshoz
  • 40+80 g vaj/margarin
  • 40+80 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 csipet só
  • 100 g darált dió
A
B
C
D
E

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. Az összes hozzávalót kimérjük, a citromot és a tojásokat alaposan megmossuk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a mokkacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

2. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, majd a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és 10 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

3. Közben 40 g vajat/margarint felolvasztunk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 40 g porcukrot, 1 csipet sót, a tojásokat, a citrom reszelt héját és az olvasztott, langyos vajat/margarint. Két-három részletben a liszthez adjuk, és a robotgéppel addig dagasztjuk, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

4. A darált diót összekeverjük 80 g porcukorral. A mazsolát leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A maradék 80 g vajból/margarinból elvett, diónyi mennyiséggel kikenünk egy 2,5-3 liter űrtartalmú, mélyebb tűzálló tálat vagy sütőformát, a többit felolvasztjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk (A), aztán 1 cm vastag lapra nyújtjuk (B), és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle (C).

5. A korongokat, azaz a „galuskákat” előbb az olvasztott vajba/margarinba, majd a cukros dióba forgatjuk (D), és szorosan egymás mellé lerakjuk a tálban. Megszórjuk mazsolával (E), aztán újra tészta, mazsola stb. következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a tetejére ne kerüljön mazsola, mert megég!).

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát meleg helyen, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen kitölti a tálat. Középső bordamagasságon aranypirosra sütjük (35-40 perc), hagyjuk langyosra hűlni, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral, és borsodó, vaníliaöntet vagy híg gyümölcslekvár kíséretében kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

433 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
kelkáposztaleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Szilvás rózsatorta

Tejszínes-gombás
galuska

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárga tojásos
zöld morzsával

Hideg
nektarinleves

Zöldségleves májgaluskával

Kakaós csiga

Diós-mákos bejgli

Bécsi
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: