2019. január 23.
Zelma napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Hemző Károly

Aranygaluska
borsodóval

Hozzávalók 8 személyre:

  • 50 g puha mazsola
  • 2 ek. rum
  • 1 (bio)citrom
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 kockacukor
  • 25 g élesztő
  • 300 g finomliszt + a formázáshoz
  • 40+80 g vaj/margarin
  • 40+80 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 csipet só
  • 100 g darált dió
A
B
C
D
E

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük és meglocsoljuk a rummal. Az összes hozzávalót kimérjük, a citromot és a tojásokat alaposan megmossuk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a mokkacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

2. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, majd a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú legyen. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, patyolattiszta konyharuhával letakarjuk, és 10 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

3. Közben 40 g vajat/margarint felolvasztunk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 40 g porcukrot, 1 csipet sót, a tojásokat, a citrom reszelt héját és az olvasztott, langyos vajat/margarint. Két-három részletben a liszthez adjuk, és a robotgéppel addig dagasztjuk, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz. Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc).

4. A darált diót összekeverjük 80 g porcukorral. A mazsolát leszűrjük, jól lecsepegtetjük. A maradék 80 g vajból/margarinból elvett, diónyi mennyiséggel kikenünk egy 2,5-3 liter űrtartalmú, mélyebb tűzálló tálat vagy sütőformát, a többit felolvasztjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk (A), aztán 1 cm vastag lapra nyújtjuk (B), és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle (C).

5. A korongokat, azaz a „galuskákat” előbb az olvasztott vajba/margarinba, majd a cukros dióba forgatjuk (D), és szorosan egymás mellé lerakjuk a tálban. Megszórjuk mazsolával (E), aztán újra tészta, mazsola stb. következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a tetejére ne kerüljön mazsola, mert megég!).

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát meleg helyen, konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg teljesen kitölti a tálat. Középső bordamagasságon aranypirosra sütjük (35-40 perc), hagyjuk langyosra hűlni, tetejét meghintjük fátyolnyi porcukorral, és borsodó, vaníliaöntet vagy híg gyümölcslekvár kíséretében kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

433 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárga tojásos
zöld morzsával

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Hideg
nektarinleves

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Hagymás rostélyos

Tejszínes-gombás
galuska

Szilvás
rózsatorta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
kelkáposztaleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: