2017. április 25.
Márk napja van

LEVESEK > Krémlevesek

Az ókortól fogva ismert gesztenyéből nemcsak édesség, hanem kitűnő levesek, töltelékek, húshoz való köretek és mártások is készíthetők, mert eredendően édeskés íze jól harmonizál a markánsabb fűszerekkel és a brandyvel, borral is.


Fotó: Elendel

Kelbimbós
gesztenyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g gesztenye (250 g tisztított/mélyhűtött)
  • 2 erőleveskocka
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g kelbimbó (150 g tisztított/mélyhűtött)
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl+4 kk. tejszín
  • fehér bors
  • 1 ek. ételsűrítő granulátum
  • 3 ek. brandy
  • 4-8 karika piros húsú paprika (kápia)
  • néhány hagymaszár vagy snidling

1. A gesztenyét megmossuk, gömbölyű felén mélyen bevágjuk, enyhén sós, bő vízben 15 percig főzzük, aztán leszűrjük és meghámozzuk (a vékony hártyákat is eltávolítjuk). Belemorzsoljuk a leveskockákat 1,5 liter vízbe, felforraljuk.

2. A hagymát, a fokhagymát, valamint a kelbimbót megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk az olajban. Hozzáadjuk a gesztenyeszemeket és a levest, 20 perc múlva a kelbimbót, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (további 15-20 perc).

3. A gesztenye és a kelbimbó kb. 1/3 részét kiemeljük a levesből, a többit botmixerrel péppé turmixoljuk. Hozzáadunk 1 dl tejszínt, utánasózzuk, frissen őrölt fehér borssal – esetleg kevés csípős paprikával/őrölt cayenne-i borssal – ízesítjük.  Habverővel beledolgozzuk az ételsűrítőt, hozzáadjuk a félretett gesztenyét-kelbimbót, felforraljuk, végül lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a brandyvel.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét 1-1 kk. tejszínnel cirmosítjuk, paprikakarikákkal, felaprózott hagymaszárral/snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítjük.

Tippek:

Jelentősen lerövidül az elkészítési idő, ha mélyhűtött kelbimbóból és (szemes) gesztenyéből készítjük – a natúr, azaz cukrozatlan gesztenyepüré is megfelel, ez esetben a kész levest csak darabos kelbimbóval gazdagítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

183 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Brokkolikrémleves
garnélarákkal

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Tejszínes
cukkinikrémleves

Részeges
gesztenyekrémleves

Padlizsánkrémleves

Gyömbéres
sütőtökleves

Kertifűleves
húsgombóccal

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Ráksaláta
narancskehelyben

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: