2017. május 26.
Fülöp napja van

LEVESEK > Krémlevesek

Az ókortól fogva ismert gesztenyéből nemcsak édesség, hanem kitűnő levesek, töltelékek, húshoz való köretek és mártások is készíthetők, mert eredendően édeskés íze jól harmonizál a markánsabb fűszerekkel és a brandyvel, borral is.


Fotó: Elendel

Kelbimbós
gesztenyeleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g gesztenye (250 g tisztított/mélyhűtött)
  • 2 erőleveskocka
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g kelbimbó (150 g tisztított/mélyhűtött)
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 dl+4 kk. tejszín
  • fehér bors
  • 1 ek. ételsűrítő granulátum
  • 3 ek. brandy
  • 4-8 karika piros húsú paprika (kápia)
  • néhány hagymaszár vagy snidling

1. A gesztenyét megmossuk, gömbölyű felén mélyen bevágjuk, enyhén sós, bő vízben 15 percig főzzük, aztán leszűrjük és meghámozzuk (a vékony hártyákat is eltávolítjuk). Belemorzsoljuk a leveskockákat 1,5 liter vízbe, felforraljuk.

2. A hagymát, a fokhagymát, valamint a kelbimbót megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk az olajban. Hozzáadjuk a gesztenyeszemeket és a levest, 20 perc múlva a kelbimbót, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük (további 15-20 perc).

3. A gesztenye és a kelbimbó kb. 1/3 részét kiemeljük a levesből, a többit botmixerrel péppé turmixoljuk. Hozzáadunk 1 dl tejszínt, utánasózzuk, frissen őrölt fehér borssal – esetleg kevés csípős paprikával/őrölt cayenne-i borssal – ízesítjük.  Habverővel beledolgozzuk az ételsűrítőt, hozzáadjuk a félretett gesztenyét-kelbimbót, felforraljuk, végül lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük a brandyvel.

4. A levest mélytányérokba szedjük, tetejét 1-1 kk. tejszínnel cirmosítjuk, paprikakarikákkal, felaprózott hagymaszárral/snidlinggel vagy petrezselyemmel díszítjük.

Tippek:

Jelentősen lerövidül az elkészítési idő, ha mélyhűtött kelbimbóból és (szemes) gesztenyéből készítjük – a natúr, azaz cukrozatlan gesztenyepüré is megfelel, ez esetben a kész levest csak darabos kelbimbóval gazdagítjuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

183 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Karfiol-brokkoli
krémleves

Kertifűleves
húsgombóccal

Részeges
gesztenyekrémleves

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Zellerkrémleves
lazaccal

Tejszínes
cukkinikrémleves

Rokfortos újhagymaleves
habgaluskával

Gyömbéres
sütőtökleves

Zöldborsós újhagyma-
krémleves retekkel

Kelkáposztaleves
parmezángaluskával

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: