2017. december 13.
Luca napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek


Fotó: Hemző Károly

Vargabéles

Hozzávalók 8 kockához:

  • 100 g puha mazsola
  • 500 g tehéntúró
  • 60 g vaj/margarin
  • 1 (bio)citrom
  • 400 g hosszúmetélt
  • 4 tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 500 g tejföl
  • 2 csomag réteslap (2x4 lapos)
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk. A vajat/margarint felolvasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, megtörölgetjük. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, összekeverjük 1 ek. vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, kanalanként a túrókrémhez adjuk, és lazán a tésztához keverjük.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 20x30 cm-es, mélyebb tepsit. A réteslapokat konyharuhára terítve széthajtogatjuk, mindegyiket vékonyan megkenjük-pötyögtetjük olvasztott vajjal/margarinnal, hogy össze ne ragadjanak. Néggyel kibéleljük a tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a tésztát. A másik 4 réteslapot összehajtogatjuk a tepsi méretére, betakarjuk velük a tésztát, tetejüket megkenjük a maradék vajjal/margarinnal.

4. Közepes bordamagasságon 40-45 percig, ropogósra-zizegősre sütjük, majd 10 perc pihentetés után 8 kockára vágjuk, megszórjuk vaníliás porcukorral, és forrón-frissen kínáljuk.

Tippek:

– Réteslap híján 300 g finomlisztből, 150 g vajból, 80 g porcukorból és 1 tojássárgájából gyúrt, nagyon vékonyra kinyújtott omlós tésztával is készíthetjük; tetejét megkenjük 1 felvert tojással és sűrűn megszurkáljuk.
– Hosszúmetélt helyett cérnametéltből vagy bármely más fazontésztából is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

636 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Hegyaljai szőlős
rakott tészta

Hortobágyi
húsos palacsinta

Libatepertő és
hideg libamáj

Marhahúsleves

Esterházy-rostélyos

Tiszai halászlé

Körözöttel töltött paprika

Leveles
tepertős pogácsa

Diós-mákos bejgli

Mákos-almás
máglyarakás

Hagymás rostélyos
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: