2017. február 28.
Elemér napja van

TÉSZTAÉTELEK > Édes tésztaételek


Fotó: Hemző Károly

Vargabéles

Hozzávalók 8 kockához:

  • 100 g puha mazsola
  • 500 g tehéntúró
  • 60 g vaj/margarin
  • 1 (bio)citrom
  • 400 g hosszúmetélt
  • 4 tojás
  • 100 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 500 g tejföl
  • 2 csomag réteslap (2x4 lapos)
  • 3 ek. zsemlemorzsa
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük, illetve eleve krémes állagú túrót vásárolunk. A vajat/margarint felolvasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, megtörölgetjük. A tésztát enyhén sós, bő vízben kifőzzük, leszűrjük, összekeverjük 1 ek. vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a túrót, a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, kanalanként a túrókrémhez adjuk, és lazán a tésztához keverjük.

3. Kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 20x30 cm-es, mélyebb tepsit. A réteslapokat konyharuhára terítve széthajtogatjuk, mindegyiket vékonyan megkenjük-pötyögtetjük olvasztott vajjal/margarinnal, hogy össze ne ragadjanak. Néggyel kibéleljük a tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és belesimítjuk a tésztát. A másik 4 réteslapot összehajtogatjuk a tepsi méretére, betakarjuk velük a tésztát, tetejüket megkenjük a maradék vajjal/margarinnal.

4. Közepes bordamagasságon 40-45 percig, ropogósra-zizegősre sütjük, majd 10 perc pihentetés után 8 kockára vágjuk, megszórjuk vaníliás porcukorral, és forrón-frissen kínáljuk.

Tippek:

– Réteslap híján 300 g finomlisztből, 150 g vajból, 80 g porcukorból és 1 tojássárgájából gyúrt, nagyon vékonyra kinyújtott omlós tésztával is készíthetjük; tetejét megkenjük 1 felvert tojással és sűrűn megszurkáljuk.
– Hosszúmetélt helyett cérnametéltből vagy bármely más fazontésztából is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

636 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hortobágyi
húsos palacsinta

Sertéscsülök
pékné módra

Diós-mákos bejgli

Libatepertő és
hideg libamáj

Esterházy-rostélyos

Szilvásgombóc

Tiszai halászlé

Mákos-habos
rakott kifli

Töltött káposzta

Leveles
tepertős pogácsa

Marhahúsleves

Hegyaljai szőlős
rakott tészta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: