2017. április 26.
Ervin napja van

HÚSÉTELEK > Vadételek


Fotó: Hemző Károly

Vörösboros vaddisznó-
pörkölt polentagaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g vaddisznócomb
  • 1+2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 8 szem borókabogyó
  • szemes bors
  • 2+1/2 dl testes vörösbor
  • 3 ek. olaj
  • 2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 400 g fehér káposzta
  • 40 g húsos, füstölt szalonna
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • 200 g kukoricadara
  • 20 g vaj/margarin
  • 3-4 szál petrezselyem

1. Először bepácoljuk a húst: leöblítjük, mély porcelán- vagy üvegtálba, illetve vastagabb nejlontasakba tesszük, hozzáadunk 1 fej felkarikázott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, 15 szem borsot és 2 dl bort. Lefedjük vagy gondosan megtekerve a tasak száját lezárjuk, 24 órára a hűtőbe tesszük, többször megforgatjuk.

2. Másnap kiemeljük a húst a pácból, kisebb kockákra vágjuk. A maradék 2 fej hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. Megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét, rádobjuk a húskockákat, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk-pörköljük. Összekeverjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot és zöldpaprikát, ízlés szerint cseresznyepaprikát, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, majdnem puhára főzzük. A maradék 1/2 dl borral és sóval ízesítve vajpuhára pároljuk (a hústól függően 1-1 és 1/2 óra).

3. A körethez a káposztát megtisztítjuk, ujjnyi széles csíkokra metéljük. A szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megsütjük, a pörcöt kiemeljük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a maradék hagymát, beleforgatjuk a káposztát, sóval és köménymaggal ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Levét elfőzzük, megszórjuk a szalonnapörccel, melegen tartjuk.

4. A polentához felforralunk 6 dl vizet, beleszórunk 1 kk. sót és a kukoricadarát, habverővel folyamatosan keverve 3-4 percig, sűrűsödésig főzzük (vigyázat, pöfékel!). Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverjük a vajat/margarint, és fedő alatt 15 percig pihentetjük. Tálalás előtt két egymásba forgatott, „öblös” evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk a masszából, és alufóliával letakarva melegen tartjuk (vagy betesszük a forró, de kikapcsolt sütőbe). Tetejüket megszórjuk vágott petrezselyemmel, és a külön tálba szedett káposztával együtt a hús mellé kínáljuk.

Változatok:

– Készíthetjük őz- vagy szarvascombból is.
– Marhalábszárból, stefániából is finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc
+ 24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

463 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Marhahúsleves

Újházy-tyúkleves

Hagymás rostélyos

Kalocsai
töltött sertéscomb

Szilvásgombóc

Töltött káposzta

Tiszai halászlé

Esterházy-rostélyos

Temesvári sertésborda
zöldbabcsokorral

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Tésztában sült
vagdalt

Diós-mákos bejgli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: