2018. május 23.
Dezső napja van

HÚSÉTELEK > Vadételek


Fotó: Hemző Károly

Vörösboros vaddisznó-
pörkölt polentagaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g vaddisznócomb
  • 1+2 nagy fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 8 szem borókabogyó
  • szemes bors
  • 2+1/2 dl testes vörösbor
  • 3 ek. olaj
  • 2 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 400 g fehér káposzta
  • 40 g húsos, füstölt szalonna
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • 200 g kukoricadara
  • 20 g vaj/margarin
  • 3-4 szál petrezselyem

1. Először bepácoljuk a húst: leöblítjük, mély porcelán- vagy üvegtálba, illetve vastagabb nejlontasakba tesszük, hozzáadunk 1 fej felkarikázott hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a borókabogyót, 15 szem borsot és 2 dl bort. Lefedjük vagy gondosan megtekerve a tasak száját lezárjuk, 24 órára a hűtőbe tesszük, többször megforgatjuk.

2. Másnap kiemeljük a húst a pácból, kisebb kockákra vágjuk. A maradék 2 fej hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. Megfonnyasztjuk az olajban a hagyma felét, rádobjuk a húskockákat, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk-pörköljük. Összekeverjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot és zöldpaprikát, ízlés szerint cseresznyepaprikát, és mérsékelt tűzön, fedő alatt, majdnem puhára főzzük. A maradék 1/2 dl borral és sóval ízesítve vajpuhára pároljuk (a hústól függően 1-1 és 1/2 óra).

3. A körethez a káposztát megtisztítjuk, ujjnyi széles csíkokra metéljük. A szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megsütjük, a pörcöt kiemeljük. Megfonnyasztjuk a zsiradékban a maradék hagymát, beleforgatjuk a káposztát, sóval és köménymaggal ízesítjük, fedő alatt puhára pároljuk. Levét elfőzzük, megszórjuk a szalonnapörccel, melegen tartjuk.

4. A polentához felforralunk 6 dl vizet, beleszórunk 1 kk. sót és a kukoricadarát, habverővel folyamatosan keverve 3-4 percig, sűrűsödésig főzzük (vigyázat, pöfékel!). Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverjük a vajat/margarint, és fedő alatt 15 percig pihentetjük. Tálalás előtt két egymásba forgatott, „öblös” evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk a masszából, és alufóliával letakarva melegen tartjuk (vagy betesszük a forró, de kikapcsolt sütőbe). Tetejüket megszórjuk vágott petrezselyemmel, és a külön tálba szedett káposztával együtt a hús mellé kínáljuk.

Változatok:

– Készíthetjük őz- vagy szarvascombból is.
– Marhalábszárból, stefániából is finom.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 15 perc
+ 24 óra pácolási idő

Energiatartalom:

463 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Bögrés
mákos kocka

Kalocsai
töltött sertéscomb

Juhtúrós
pogácsa és kifli

Leveles
tepertős pogácsa

Marhahúsleves

Diós-mákos bejgli

Szilvásgombóc

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Töltött káposzta

Tiszai halászlé

Kakaós csiga

Libatepertő és
hideg libamáj
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: