2017. december 13.
Luca napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A nyolcvanas évek második felében kiadott receptjeink között egyik nagy kedvenc volt ez a finom csokoládés bomba, amelyet kedves követőnk kérésére, no meg egy kis retró-hangulat kedvéért teszünk ismét közzé.


Fotó: Hemző Károly

Bombajó torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 300 g vaj/margarin
  • 200+120 g porcukor
  • 8+5 tojássárgája
  • 4 ek. rum
  • 2 kész piskótatekercs
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 2 púpozott ek. kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • 100 g étcsokoládé
  • 2,5 dl tejszín

 

1. A vajat/margarint habosra keverjük 200 g porcukorral, a 8 egyenként hozzáadott tojássárgájával és a rummal, megkenjük vele a két kihajtogatott piskótalapot. Szorosan feltekerjük őket, alufóliába csomagoljuk, és 4 órára a hűtőbe tesszük.

2. Beáztatjuk 1 liter hideg vízbe a zselatinlapokat. Habüstben kikeverjük a maradék 5 tojássárgáját 120 g porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, folyamatosan keverve a tojásos masszához adjuk, és gőz fölé állítva besűrítjük.

3. Lehúzzuk a tűzről, 2-3 ek. forró krémmel simára keverjük a zselatint, majd a krém egészéhez adjuk, és jeges vízbe állítva kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, kíméletesen beleforgatjuk a krémbe.

4. A piskótatekercseket 1 cm vastagon felszeleteljük, „kitapasztjuk” vele egy folpackkal kibélelt, 2-2,5 liter űrtartalmú hasas tál falát. Belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor piskótaszelet, végül a maradék krém és piskóta következik. Lefedjük, 6 órára hidegre tesszük. Tálaláskor a bombát kerek tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát, és tortaszerűen szeleteljük. További tejszínhabbal, mogyórószemekkel díszíthetjük.

Italajánlat:

Desszertbor, félédes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc
+ 4-6 óra dermedési idő

Energiatartalom:

390 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Almás-zöldséges
heringsaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Húsos
lilahagymatorta

Gombás táska

Szerencsegomba
tojásból

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Téli vegyes saláta
nyers céklával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: