2017. december 13.
Luca napja van

LEVESEK > Levesek hússal

Szinte egytálételnek mondható ez a meglehetősen tartalmas, ízekben gazdag leves, amelyet nem csupán kiadós sétára, kirándulásra vállalkozók vagy a téli sportok kedvelői fogyasztanak majd élvezettel, de korhely gyomroknak is remek gyógyír.


Fotó: Elendel

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g marhalábszár vagy stefánia
  • 1+1 ek. olaj
  • só, bors
  • 1+1 közepes fej hagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 g fehér káposzta
  • 200 g póréhagyma
  • 60 g füstölt, húsos szalonna
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 ek. finomliszt
  • 2 ek. zöldséges ételízesítő
  • 5 ek. (csípős) ketchup
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1-2 ek. borecet
  • 100 g tejföl
  • rózsabors
  • 1-2 koktélparadicsom
  • néhány zöldfűszerbóbita

1. A húst megmossuk, 2x2 cm-es kockákra vágjuk, 1 ek. felhevített olajban fehéredésig pirítjuk. Felöntjük 1 liter vízzel, kissé megsózzuk, hozzáadjuk az egyik fej meghámozott hagymát, a babérlevelet, teatojásba zárva a fokhagymát és 10-15 szem borsot. Félig lefedve, szelíd forralással puhára főzzük (kb. 1 óra).

2. A káposztát, a pórét és a maradék 1 fej hagymát megtisztítjuk, megmossuk, a káposztát és a hagymát vékony csíkokra gyaluljuk-szeljük, a pórét felkarikázzuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a maradék 1 ek. olajban ropogósra sütjük, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a káposztát, és 3-4 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, 2 perc múlva felöntjük 5 dl vízzel, aztán hozzáadjuk az ételízesítőt, a ketchupot és a paradicsompürét. Fedő alatt 20 percig pároljuk, aztán beleforgatjuk a pórét, és további 10-15 percig főzzük.

3. Kiemeljük a húslevesből a hagymát, a babérlevelet és a teatojást, majd a hússal együtt a káposztához öntjük, és jól összeforraljuk – ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlés szerint utánasózzuk, kevés ecettel és frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, forrón tálaljuk. 1-1 ek. tejföllel, néhány paradicsomgerezddel, friss zöldfűszerlevélkékkel (pl. majoránna, petrezselyem) díszítve kínáljuk. Friss kenyér illik hozzá.

Tippek:

Nem kevés időt takaríthatunk meg, ha a húst előre megfőzzük, vagy eleve maradék húslevesből készítjük.

Változatok:

Marhahús helyett készíthetjük felkarikázott paprikás kolbásszal vagy (füstölt) virslivel is, amelyet a főzés vége előtt 10 perccel adunk a leveshez.

Megjegyzések:

Melegíthető, sőt többszöri melegítéssel egyre finomabb lesz. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

380 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Káposztás táska

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Tökmagos-
sajtos stangli

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Szerencsegomba
tojásból

Majonézes
kínaikel-saláta

Sajtkrémes
mártogató

Tavaszi
csirkeraguleves

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Húsos sütőtök-
brokkoli leves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: