2018. november 18.
Jenő napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

A bécsi Operaház tőszomszédságában lévő Sacher cukrászdába nem kis művészet bejutni: mindig tele van vendégekkel, főleg turistákkal, akik meg akarják
kóstolni azt a már-már hírhedtté vált csokoládétortát, amelynek valódiságáért
a boldog békeidőkben csaknem ölre ment egymással a cukrász-vendéglős Sacher és Demel família. Finom, ugyanakkor puritán küllemű torta, amely a frissességét biztosító tetszetős faládikákban a világ minden tájára beutazást nyer.


Fotó: Hemző Károly

Sacher-torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A csokoládés piskótához:
  • 200 g étcsokoládé
  • 8 tojás
  • 200 g lágy vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g+1 ek. kristálycukor
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200 g finomliszt
  • A mázhoz:
  • 250 g baracklekvár
  • 300 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2-3 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral vagy megkenjük a teljes mennyiségből elvett vajjal, és beszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A csokoládét eltördeljük, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egyenként a tojássárgákat (A). A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 150 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. 1/3-át a vajas masszához keverjük, a többit a sütőporral elegyített liszttel váltakozva kíméletesen beleforgatjuk (B).

3. A masszát a tortaformába öntjük-simítjuk, a szegélyén körben egy kissé felmagasítjuk (hogy kevésbé púposodjon fel) (C), és középső rácsálláson 20 percig sütjük. Mérsékeljük a tüzet 160 °C-ra, majd további kb. 40 percig sütjük (tűpróba!) – a sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert összeesik a tészta! Kivesszük a sütőből a tortát, tetejét megszórjuk 1 ek. kristálycukorral, az oldalát körbevágva elválasztjuk a forma oldalától, aztán rácsra borítjuk, és a formával lefedve hagyjuk kihűlni.

4. Leemeljük a formát és a sütőpapírt, a tortát két lapra vágjuk (a lapok oldalába fogvájót szúrunk, így később eredeti helyükre kerülhetnek vissza). Az alsót megkenjük 4 ek. baracklekvárral, a felsőt rányomkodjuk (D). A maradék baracklekvárt felforrósítjuk, finom szűrőn áttörjük, megkenjük vele a torta tetejét és oldalát.

5. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, végül felhígítjuk az olajjal, hogy szebben tudjuk kenni. A tortarács alá sütőpapírt terítünk, majd határozott mozdulattal a torta tetejére ötjük a mázat  (E), egyenletesen elkenjük, úgy, hogy az oldalát is egészen befedje (F), majd hagyjuk megdermedni. A lecseppent és megdermedt csokoládémázat (az eredeti mennyiség majdnem felét) leválasztjuk a sütőpapírról, és ismét felhasználjuk.

6. A torta tetejét, a klasszikus recep szerint, teljesen díszítetlenül hagyjuk. Tálaláskor forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szeleteljük, és a hagyományhoz híven cukor nélkül, krémsűrűségűre felvert tejszínhabbal kínáljuk.

Változatok:

Tortabevonó helyett eredetileg cukros-vizes csokoládémázzal vonják be (ennek sokkal hosszabb a száradási ideje!), amely úgy készül, hogy 1,25 dl (1/8 liter) vizet 200 g kristálycukorral erős tűzön 5 percig forralunk, majd a tűzről lehúzva kissé hűlni hagyjuk. 150 g étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztunk, és apránként a meleg cukorszirupba keverjük (sűrű krémet kapunk). Felhasználás előtt hagyjuk langymelegre hűlni, csak azután vonjuk be vele a tortát. A máz ideális hőfokát ujjpróbával tudjuk a legkönnyebben megállapítani: mutató- és hüvelykujjunkat először hideg vízbe, majd egy pillanatra a mázba mártjuk, kissé összedörzsöljük, aztán szétnyitjuk: ha a máz szálat húz, hőfoka éppen a legmegfelelőbb.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

650 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Hideg
nektarinleves

Sonkás táska
és stangli

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Meggyes
Pavlova-torta

Tejszínes-gombás
galuska

Húsos
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Zöldségleves
májgaluskával

Epres
Pavlova-torta

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tatin-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: