2017. augusztus 23.
Bence napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

A bécsi Operaház tőszomszédságában lévő Sacher cukrászdába nem kis művészet bejutni: mindig tele van vendégekkel, főleg turistákkal, akik meg akarják
kóstolni azt a már-már hírhedtté vált csokoládétortát, amelynek valódiságáért
a boldog békeidőkben csaknem ölre ment egymással a cukrász-vendéglős Sacher és Demel família. Finom, ugyanakkor puritán küllemű torta, amely a frissességét biztosító tetszetős faládikákban a világ minden tájára beutazást nyer.


Fotó: Hemző Károly

Sacher-torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A csokoládés piskótához:
  • 200 g étcsokoládé
  • 8 tojás
  • 200 g lágy vaj
  • 150 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g+1 ek. kristálycukor
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200 g finomliszt
  • A mázhoz:
  • 250 g baracklekvár
  • 300 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2-3 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral vagy megkenjük a teljes mennyiségből elvett vajjal, és beszórjuk liszttel. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A csokoládét eltördeljük, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A vajat habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, majd a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egyenként a tojássárgákat (A). A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 150 g apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. 1/3-át a vajas masszához keverjük, a többit a sütőporral elegyített liszttel váltakozva kíméletesen beleforgatjuk (B).

3. A masszát a tortaformába öntjük-simítjuk, a szegélyén körben egy kissé felmagasítjuk (hogy kevésbé púposodjon fel) (C), és középső rácsálláson 20 percig sütjük. Mérsékeljük a tüzet 160 °C-ra, majd további kb. 40 percig sütjük (tűpróba!) – a sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert összeesik a tészta! Kivesszük a sütőből a tortát, tetejét megszórjuk 1 ek. kristálycukorral, az oldalát körbevágva elválasztjuk a forma oldalától, aztán rácsra borítjuk, és a formával lefedve hagyjuk kihűlni.

4. Leemeljük a formát és a sütőpapírt, a tortát két lapra vágjuk (a lapok oldalába fogvájót szúrunk, így később eredeti helyükre kerülhetnek vissza). Az alsót megkenjük 4 ek. baracklekvárral, a felsőt rányomkodjuk (D). A maradék baracklekvárt felforrósítjuk, finom szűrőn áttörjük, megkenjük vele a torta tetejét és oldalát.

5. A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, végül felhígítjuk az olajjal, hogy szebben tudjuk kenni. A tortarács alá sütőpapírt terítünk, majd határozott mozdulattal a torta tetejére ötjük a mázat  (E), egyenletesen elkenjük, úgy, hogy az oldalát is egészen befedje (F), majd hagyjuk megdermedni. A lecseppent és megdermedt csokoládémázat (az eredeti mennyiség majdnem felét) leválasztjuk a sütőpapírról, és ismét felhasználjuk.

6. A torta tetejét, a klasszikus recep szerint, teljesen díszítetlenül hagyjuk. Tálaláskor forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szeleteljük, és a hagyományhoz híven cukor nélkül, krémsűrűségűre felvert tejszínhabbal kínáljuk.

Változatok:

Tortabevonó helyett eredetileg cukros-vizes csokoládémázzal vonják be (ennek sokkal hosszabb a száradási ideje!), amely úgy készül, hogy 1,25 dl (1/8 liter) vizet 200 g kristálycukorral erős tűzön 5 percig forralunk, majd a tűzről lehúzva kissé hűlni hagyjuk. 150 g étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztunk, és apránként a meleg cukorszirupba keverjük (sűrű krémet kapunk). Felhasználás előtt hagyjuk langymelegre hűlni, csak azután vonjuk be vele a tortát. A máz ideális hőfokát ujjpróbával tudjuk a legkönnyebben megállapítani: mutató- és hüvelykujjunkat először hideg vízbe, majd egy pillanatra a mázba mártjuk, kissé összedörzsöljük, aztán szétnyitjuk: ha a máz szálat húz, hőfoka éppen a legmegfelelőbb.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
1 óra hűlési idő

Energiatartalom:

650 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos
Pavlova-torta

Bécsi
krumplisaláta

Hideg
nektarinleves

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tejszínes-gombás
galuska

Rácsos
almatorta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Húsos
kelkáposztaleves

Korhely
lencseleves

Zöldségleves májgaluskával

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: