2019. január 22.
Vince napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Valódi csemege. A mák és a mandula igen finom íztársítás, különösen, ha még savanykás lekvár is csatlakozik az együtteshez. Bár elkészítése kissé hosszadalmas, mert sütés előtt pihentetni kell, voltaképpen nagyon kevés a munka vele.


Fotó: Hemző Károly

Mákos habcsók

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 ek. citromlé
  • 250 g finomított kristálycukor
  • 80+250 g áfonya- vagy ribizlilekvár
  • 1 kk. reszelt (bio)citromhéj
  • 250 g darált mandula
  • 100 g darált mák
A
B
C
D
E
F

1. A habcsókmasszához a tojásfehérjéket és a citromlét habüstbe tesszük, félkemény habbá verjük, majd meleg vízfürdőbe állítjuk, apránként beleszórjuk a kristálycukrot (A), és fényes, kemény habbá verjük (B). Lehúzzuk a tűzről, kissé hűlni hagyjuk. Kibélelünk sütőpapírral 2-3 sütőlapot.

2. A lekvárt áttörjük, 80 g-ot a habhoz adunk (C), majd óvatosan beleforgatjuk a citromhéjat, a mákot és a mandulát (D), (E). Nagyobb méretű, 10-12 cm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük (vagy nejlontasakba, amelynek levágjuk az egyik csücskét), és 3 cm távolságra apró halmokat nyomunk a sütőlapokra (F) – sütés közben kissé szétterülnek. Szobahőmérsékleten 2 órán át száradni-szikkadni hagyjuk.

3. Előmelegítjük a sütőt 150 °C-ra, és kb. 40 percig sütjük a csókocskákat (tűpróba) - félidőben kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz távozhasson, és megcseréljük a sütőlapokat. 40 perc múltán kivesszük a csókocskákat a sütőből, közepüket fakanálnyéllel finoman benyomjuk (nem lyukasztjuk át!), és hagyjuk kihűlni.

4. A maradék 250 g lekvárt nejlontasakba szedjük, egyik csücskét kivágjuk, és megtöltjük a habcsókok üregét a lekvárral. Hagyjuk egészen megszáradni (kb. 24 óra), majd fedeles műanyag vagy fémdobozba zárjuk. 2-3 hétig eltartható. Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas vagy őrölt szegfűszeggel elkevert porcukorral.

Italajánlat:

 

Tea, kávé, cappuccino, desszertborok

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc
+ 2 óra pihentetési idő
+ 1 óra sütési idő

Energiatartalom:

53 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Szerencsegomba
tojásból

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Csokoládés-
narancsos szív

Sajtkrémes
mártogató

Sajtos-sonkás
papucs

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sonkakrémes
töltött tojás

Sonkás és
sajtos roló

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: