2017. október 20.
Vendel napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Illatos
zöldségrakottas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250-300 g padlizsán
  • só, bors
  • 400 g cukkini
  • 2 nagy paradicsompaprika
  • 200 g burgonya
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes paradicsom
  • 40 g érlelt juhsajt (pecorino)
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 tojás
  • 1 dl joghurt
  • 1 kk. ételízesítő

1. A padlizsánt megmossuk, ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul 2x2 cm-es kockákra vágjuk, szűrőtálba tesszük, fél órára erősen besózzuk, azután leöblítjük, és alaposan kinyomkodjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hámozatlan cukkinikat 2-3 cm vastag, rézsútos karikákra, a paradicsompaprikákat és a burgonyát nagyobb kockákra-darabokra, a hagymát nem túl karcsú gerezdekre vágjuk, a paradicsomokat kettészeljük. A sajtot megreszeljük.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát és a fokhagymát, színesedésig pirítjuk, félretesszük. Vágott felükkel lefelé az olajba fektetjük a paradicsomokat, éppen csak megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből. Az olajba forgatjuk a padlizsánt, majd a cukkinit, folyamatosan keverve 2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paprikát és a burgonyát, további 2 percig pirítjuk.

3. Az összes zöldséget közepes méretű tűzálló tálba terítjük, meghintjük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel, majd betakarjuk alufóliával, és a forró sütőben 20-25 percig pároljuk.

4. A tojásokat elhabarjuk a joghurttal, az ételízesítővel és a sajttal, a zöldség tetejére öntjük, és további 25-30 percig, aranysárgára sütjük. Közepébe szúrt hústűvel vagy bambuszpálcikával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e. Néhány percig a sütőtálban pihentetjük, bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Hidegen is finom!

Változatok:

– Ha az öntetbe további 4 tojást, 1 dl tejet/tejszínt, 100-120 g lisztet is keverünk, és némiképp megemeljük a sajt mennyiségét, valódi felfújt válik belőle, amelyet azonban mihamarabb tálalni kell, mert gyorsan összeesik – ámde nagyon finom, könnyű és tápláló.
– Húsos változatát némi felaprózott főtt sonkával, maradék sült hússal, virslivel készíthetjük, amellyel egyenletesen beterítjük a zöldségágy tetejét – aztán jöhet az öntet.

Megjegyzések:

Ezt a típusú rakottast, amely lehet sós vagy édes is, a nemzetközi gasztronómiában – a franciák nyomán – clafoutis (ejtsd:klafuti) néven emlegetik.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

266 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgamimóza
sajtmártással

Spenótos
rakott krumpli

Tésztával töltött
padlizsán

Zöldséges
brokkoligratin

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tejszínben sült
újkrumpli

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Tonhalas
krumplisaláta

Babos zöldségragu
polentával

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: