2017. április 28.
Valéria napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok


Fotó: Hemző Károly

Illatos
zöldségrakottas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250-300 g padlizsán
  • só, bors
  • 400 g cukkini
  • 2 nagy paradicsompaprika
  • 200 g burgonya
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • 4 közepes paradicsom
  • 40 g érlelt juhsajt (pecorino)
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 4 tojás
  • 1 dl joghurt
  • 1 kk. ételízesítő

1. A padlizsánt megmossuk, ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul 2x2 cm-es kockákra vágjuk, szűrőtálba tesszük, fél órára erősen besózzuk, azután leöblítjük, és alaposan kinyomkodjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hámozatlan cukkinikat 2-3 cm vastag, rézsútos karikákra, a paradicsompaprikákat és a burgonyát nagyobb kockákra-darabokra, a hagymát nem túl karcsú gerezdekre vágjuk, a paradicsomokat kettészeljük. A sajtot megreszeljük.

2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát és a fokhagymát, színesedésig pirítjuk, félretesszük. Vágott felükkel lefelé az olajba fektetjük a paradicsomokat, éppen csak megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből. Az olajba forgatjuk a padlizsánt, majd a cukkinit, folyamatosan keverve 2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paprikát és a burgonyát, további 2 percig pirítjuk.

3. Az összes zöldséget közepes méretű tűzálló tálba terítjük, meghintjük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel, majd betakarjuk alufóliával, és a forró sütőben 20-25 percig pároljuk.

4. A tojásokat elhabarjuk a joghurttal, az ételízesítővel és a sajttal, a zöldség tetejére öntjük, és további 25-30 percig, aranysárgára sütjük. Közepébe szúrt hústűvel vagy bambuszpálcikával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e. Néhány percig a sütőtálban pihentetjük, bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Hidegen is finom!

Változatok:

– Ha az öntetbe további 4 tojást, 1 dl tejet/tejszínt, 100-120 g lisztet is keverünk, és némiképp megemeljük a sajt mennyiségét, valódi felfújt válik belőle, amelyet azonban mihamarabb tálalni kell, mert gyorsan összeesik – ámde nagyon finom, könnyű és tápláló.
– Húsos változatát némi felaprózott főtt sonkával, maradék sült hússal, virslivel készíthetjük, amellyel egyenletesen beterítjük a zöldségágy tetejét – aztán jöhet az öntet.

Megjegyzések:

Ezt a típusú rakottast, amely lehet sós vagy édes is, a nemzetközi gasztronómiában – a franciák nyomán – clafoutis (ejtsd:klafuti) néven emlegetik.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

266 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Ráksaláta
narancskehelyben

Spárgamimóza
sajtmártással

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tésztával töltött
padlizsán

Padlizsánkrémleves

Karfiol-brokkoli
krémleves

Zöldséges
brokkoligratin

Francia
zöldséges lecsó

Tonhalas
krumplisaláta

Tejszínben sült
újkrumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: