2018. október 15.
Teréz napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Muffinok


Fotó: Hemző Károly

Gyümölcskenyér-
muffin

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

  • 50 g puha mazsola
  • 30 g hámozott mandula
  • 30 g kimagozott datolya
  • 30 g aszalt sárgabarack
  • 30-30 g cukrozott citrom- és narancshéj
  • 160 g finomliszt
  • 1/2 tasak (6 g) sütőpor
  • 3 tojás
  • 80 g lágy vaj/margarin
  • 80 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)citrom héja
  • 1/4 kk. rumaroma

1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, felitatjuk róla a nedvességet. A mandulát darabosra aprítjuk. A datolyát és a sárgabarackot (ollóval) apró kockákra vagdaljuk, a cukrozott citrushéjakat finomra vágjuk, és a mazsolával együtt tálba szórjuk. Meghintjük a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel (hogy sülés közben ne süllyedjenek le a a massza aljára), hozzáadjuk a mandulát, majd lazán, de alaposan összekeverjük.

2. Egy 12 csészés muffinformát kibélelünk papírtálkákkal (vagy kikenünk zsiradékkal és beszórunk liszttel – a felesleget kirázzuk belőle). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A maradék lisztet elvegyítjük az átszitált sütőporral. A tojásokat gondosan megmossuk, szárazra töröljük, egyenként felütjük és kettéválasztjuk. A fehérjéket 1 csipet sóval félkemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat és az alaposan megmosott citrom reszelt héját. Egyszerre a masszához keverjük a hab 1/3-át, a maradékot kanalanként, a liszttel felváltva, végül hozzáadjuk a rumaromát és a szóróliszttel együtt a gyümölcskeveréket. Lyukas fakanállal lazán összedolgozzuk.

4. A masszát fagylaltadaglóval vagy két evőkanállal a papírtálkákba szedjük (sülés közben jócskán megnőnek!). Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 percig sütjük (tűpróba!), hagyjuk teljesen kihűlni.

5. Tálalás előtt megszórjuk a muffinok tetejét fátyolnyi porcukorral, és lapos tálra csinosítva tea, kávé, forró csokoládéital mellé kínáljuk, de reggelire is pompás csemege. Fóliába csomagolva vagy jól záródó dobozban sokáig elálló, különösen finom sütemény! Mélyhűthető!

Tippek:

– Tetejüket részben vagy egészen bevonhatjuk csokoládé- vagy cukormázzal is, amelyet színes cukorgyöngyökkel, csokoládéreszelékkel, tortadarával vagy durvára vágott mandulával/pisztáciácval is díszíthetünk.
– A rugós fagylaltadagoló remek találmány, a ragadós masszát könnyen és azonos adagokban tudjuk elosztani a papírtálkákban.

Italajánlat:

 

Tea, kávé, cappuccino

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

212 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Húsos
lilahagymatorta

Tökmagos-
sajtos stangli

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Emeletes
szendvicsfalatkák

Káposztás táska

Krumplisaláta
túrókrémmel

Túrós zöldségtorta

Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs

Spenótos papucs

Fasírtmuffin
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: