2018. december 11.
Árpád napja van

Süssünk együtt!

Sokan ódzkodnak a szalalkáli használatától, mert a sülő tészta jellegzetesen ammóniás, csípős szagot áraszt. Ez a szag gyorsan elillan, a tészta viszont különösen könnyű és levegős lesz tőle – ez pedig a mézeslapok esetében nem elhanyagolható szempont.


Fotó: Hemző Károly

Diókrémes
mézesszelet

Hozzávalók 2 hasábhoz, illetve 32 szelethez:

  • A tésztához:
  • 70 g vaj/margarin
  • 140 g méz
  • 500 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 ek. mézeskalácsfűszer
  • 1/2 kk. fahéj
  • 20 g szalalkáli
  • 1/2 dl tej
  • 3 tojás
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 80 g+200 g porcukor
  • 250 g darált dió
  • 250 g vaj/margarin
  • 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja + 1 narancs
  • 6 ek. rum
  • 2 ek. vágott pisztácia
A
B
C
D
E
F

1. A vajat/margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalakálit feloldjuk a meglangyosított tejben.

2. A vaj/margarin-méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalakális tejet, több részletben a liszthez adjuk, és a robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk, 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.

3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra). Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, és liszttel behintett két sütőpapírlap között mindkettőt kb. 32x32 cm-es lapokra nyújtjuk. A papírral együtt behúzzuk 2 tepsibe, a felső sütőpapírlapot eltávolítjuk, és 12-15 percig sütjük (8-10 perc múltával megcseréljük a két tepsit). Hagyjuk kihűlni, aztán előbb körbe-, majd 3 db 10x30 cm-es lapra vágjuk.

4. A diókrémhez a pudingport a tasakon olvasható utasítás szerint, de csak 6 dl tejjel és 80 g porcukorral sűrű péppé főzzük, beleforgatjuk a darált diót (A), hagyjuk langyosra hűlni. A vajat/margarint habosra keverjük 200 g porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a rumot, 8 evőkanálnyit csillagcsőrrel ellátott nyomózsákban félreteszünk a díszítéshez. A többit elkeverjük a diós pudinggal (B), és sima csőrbetétes nyomózsákba szedjük.

5. Vastagabb, egyenletes krémcsíkokat nyomunk a mézeslapokra (C), egymásra illesztjük őket (D), szelíden lenyomkodjuk, tetejüket és oldalukat bevonjuk a maradék krémmel (E), (F). Tetejüket villával megcifrázzuk, és beszórjuk a pisztáciával. A leendő 2x16 szelet egyik végére rózsákat nyomunk a félretett krémből, és 1 napra hidegre tesszük.

6. Tálaláskor alaposan megmossuk a narancsot, héjastul nem túl vékony karikákra, majd nyolcadokra vágjuk, és beleszúrjuk a krémrózsákba. Egy-egy hasábot 16 szeletre vágunk. Mélyhűthető!

Tippek:

Készen vásárolt mézeslapokból (2x3 lap kell hozzá) gyorsan, egyszerűen elkészíthető.

Italajánlat:

 

Desszertborok, édes pezsgő

 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 1 óra pihentetési idő
+ 1 nap hűlési idő

Energiatartalom:

273 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
kínaikel-saláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Narancsos
Pavlova-torta

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-narancsos
céklasaláta

Téli vitaminsaláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Sonkás és
sajtos roló

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: