2018. december 11.
Árpád napja van

Német receptek


Fotó: Hemző Károly

Kakaós-borsos
mézescsillagok

Hozzávalók kb. 80 darabhoz:

  • 70 g vaj/margarin
  • 125 g méz
  • 70 g barnacukor
  • 1 púpozott kk. mézesfűszerkeverék
  • 1/2-1/2 kk. őrölt szegfűbors, fehérbors és fahéj
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 250 g finomliszt + a formázáshoz
  • A díszítéshez:
  • 50-50 g tortabevonó fehér és étcsokoládé
  • 100 g dió, mogyoró, mandula vegyesen

1. A vajat/margarint, a mézet és a barnacukrot olvadásig melegítjük, hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a tojást, valamint a kakaóval, a sütőporral és a szóbabikarbónával összeszitált lisztet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával simára kidolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Lefedjük, és 12 órán/egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

2. Formázás előtt 30 perccel kivesszük a tésztát a hűtőből. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréssel 150 °C). Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, csillagformával kiszúrjuk, és tisztes távolságot tartva (sülés közben jócskán megnőnek!) a tepsikre sorakoztatjuk.

3. A tésztacsillagokat 10-12 percig sütjük (légkeveréses sütőbe egyszerre 3 tepsit is betehetünk, de félidőben megcseréljük őket). Kissé hűlni hagyjuk, aztán rácsra rakosgatjuk, és a „ragasztóanyagként” használt olvasztott csokoládéfélék segítségével, dióval, mogyoróval, mandulával stb., fantáziánk és kedvünk szerint díszítjük (ötletként lásd fotó). Hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni, végül sütőpapírral rétegezve fém-/műanyag dobozba zárjuk. 3-4 hétig eltartható, mélyhűthető!

Tippek:

– Az egyes rétegek közé cukrozott narancshéjat/-karikát, aszalt gyümölcsöket is szórhatunk, ugyanis ezek nedvességtartalmától még puhábbak és illatosabbak lesznek.
– Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, megoldás lehet, ha a tepsivel azonos méretű sütőpapírlapokra sorakoztatjuk a kiszaggatott tésztát. A sütőből kivett váltótepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán papirostul nagyobb tálcára csúsztatjuk, majd egy határozott mozdulattal a helyére húzzuk a sületlen tésztát, és azonnal betesszük a sütőbe.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino, desszertborok

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

52 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Almás-gombás
rakott krumpli

Gombás táska

Téli vitaminsaláta
nyers céklával

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Karalábé-retek-
alma saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Almás-zöldséges
heringsaláta

Húsos
lilahagymatorta

Krumplisaláta
túrókrémmel

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: