2017. április 28.
Valéria napja van

HÚSÉTELEK > Csirkehússal


Fotó: Hemző Károly

Töltött csirkemell
sütőtökgaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütőtök (sonkatök)
  • 1 kk.+1 ek. olaj
  • 1/2 karcsú szál póréhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 80 g zeller
  • 120 g sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 4 nagyobb csirkemellfilé
  • 1 tojássárgája
  • 80 g reszelt edami sajt
  • 2-3 ek. finomliszt
  • 1+1 ek. vaj/margarin
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. csípős paprikakrém
  • szerecsendió
  • 2 dl tejszín

1. A sütőtököt megtisztítjuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 1 kk. olajjal megkent alufóliával bélelt tepsibe terítjük. Egy másik alufólialappal letakarjuk, és 180 °C-on 30-35 percig, vajpuhára sütjük.

2. Közben a többi zöldséget is megtisztítjuk, a póréhagyma fehér és világoszöld részét karikákra, a hagymát, a zellert és a sárgarépát apró kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk. 1 ek. olajban megfonnyasztjuk pórét, rádobjuk a zellert és a sárgarépát, fedő alatt 10 percig pároljuk, levüket elfőzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.

3. A csirkemelleket megmossuk, leválasztjuk róluk a belső, kisebb húslapot, azaz a filét, a kerekebb húsrészt pedig mélyen bevágjuk és kiterítjük. A 4 kisebb és 4 nagyobb húslapot folpack alatt kissé kiverjük, mindkét oldalukat meghintjük sóval és borssal.

4. A zöldségekhez adjuk a petrezselyem felét, a tojássárgáját és a sajtot, majd a 4 nagyobb húslap közepére púpozzuk. Tetejükre fektetjük a 4 kisebb húslapot, felhajtjuk rájuk a nagyobbak szélét, jól összenyomkodjuk, és vékony zsineggel, 2-3 hurkolással megkötözzük. Lisztbe forgatjuk őket, 1 ek. vajban/margarinban körbepirítjuk, aztán alájuk öntjük bort, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (20-25 perc).

5. A sütőtökgaluskákhoz 1 ek. vajban/margarinban megpároljuk a hagymát. Hozzáadjuk krumplinyomón áttört sütőtököt, egy kevés sót, majd a paprikakrémmel és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Élénk tűzön elfőzzük a levét, melegen tartjuk.

6. A csirkemelleket vágódeszkára emeljük, a zsineget eltávolítjuk, alufólia alatt melegen tartjuk. A pecsenyelét simára turmixoljuk a tejszínnel, 4-5 percig forralva besűrítjük, végül belekeverjük a maradék petrezselymet. A melleket kettévágjuk, előmelegített tálra rendezzük. A tökmasszából 2 egymásba forgatott öblös evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, a hús köré rendezzük, és melléjük szedjük a mártást. Néhány saláta-, zeller- vagy petrezselyemlevéllel, apró chilipaprikával díszíthetjük.

Tippek:

Ha nagyétkű a család, alaposan megmosunk néhány kisebb szem burgonyát, kettévágjuk, olajjal vékonyan megkenjük, tepsibe fektetjük, és a sütőtökkel egyidejűleg megsütjük őket.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

577 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-mozzarellás
céklasaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Spenótos
omlett-tekercs

Krémsajtos-
olívás papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Ananászos
csirkeragu

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: