HÚSÉTELEK > Pulykahússal
A fehér húsú szárnyasok és a karakteres, édeskés aszalt gyümölcsök íze
remek harmóniát képez. Különösen finom, ha a húst csípős paprikával vagy fűszerkeverékkel bolondítjuk, takarónak pedig füstölt szalonnát használunk,
amely egyben arra is szolgál, hogy megóvja sültünket a kiszáradástól.

Fotó: Hemző Károly
Aszalt barackos
pulykamell
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g pulykamellfilé egyben
- só, bors
- chilipor
- 80 g puha aszalt sárgabarack
- 4 szelet bacon vagy füstölt szalonna
- 2 zsályalevél
- 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek. olaj
- néhány salátalevél
- A körethez:
- 40 g puha mazsola
- 20 g vaj/margarin
- 200 g hosszú szemű rizs
- 20 g mandulapálcika
- 1-2 szál petrezselyem
- 1-2 karika csípős paprika








1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, rostjaival párhuzamosan 3 vonalban mélyen bemetsszük (A). A nyílások belsejét meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és chiliporral. A sárgabarackokat leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a nedvességet, és a nyílásokba fektetjük (B).
2. Összehajtjuk-nyomkodjuk a húst, bambuszpálcikával megtűzzük-formára igazítjuk (C), megszórjuk egy kevés sóval. Tetejét betakarjuk a félbehajtott, kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel (D), vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük (E), végül kihuzigáljuk belőle a bambuszpálcikákat.
3. A húst mély sütőedénybe fektetjük, mellédobjuk a leöblített zsályaleveleket, a rozmaringot és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Megöntözzük a borral és az olajjal, lefedjük, a sütőben puhára pároljuk (45-50 perc), majd takaratlanul pirosra-ropogósra sütjük (további 15-20 perc).
4. A körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, kissé megsózzuk, felöntjük 4 dl vízzel (vagy húslevessel), felforraljuk, és lefedjük. Betesszük a (már pirulási szakaszban lévő) hús mellé/alá a sütőbe, és 20-25 perc alatt puhára pároljuk (készíthetjük mikrohullámú sütőben is).
5. A mandulát serpenyőbe szórjuk, zsiradék nélkül rózsaszínűre piríjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.
6. A húst vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 10 percig pihentetjük. Lehántjuk róla a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, és tálra rendezzük. Mellészedjük a vele sült fokhagymát, meglocsoljuk az átszűrt, zsírtalanított pecsenyelével, és salátalevelekell díszítjük. A mazsolát és a mandulát lazán a rizshez keverjük (F), mélyebb tálba szedjük, végül petrezselyemlevélkékkel, csípős paprika-karikákkal díszítjük. Nagyon mutatós, ha a rizst hideg vízzel kiöblített, kerek hasú teáscsészékbe vagy tálkákba nyomkodjuk (G), és óvatosan, hogy formájukat megtartsák, lapos tálra borítjuk (személyenként 1 kupolát számíthatunk).
Italajánlat:
Száraz fehérbor