2017. december 13.
Luca napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Sárgabarackos csirkemell
mazsolás rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb (600 g) csirkemellfilé
  • 1 ek. szárnyasfűszersó
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A körethez:
  • 40 g puha mazsola
  • 20 g vaj/margarin
  • 200 g hosszú szemű rizs
  • 20 g mandulapálcika
  • A mártáshoz:
  • 800 g sárgabarack
  • 3 ek. kristálycukor vagy méz
  • 3 ek. borecet
  • 1 ek. szójaszósz
  • só, bors
  • chilipor
  • 1 ek. étkezési keményítő

1. A csirkemelleket kettévágjuk, bedörzsöljük a fűszersóval, műanyag dobozba vagy üvegtálba fektetjük, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük, és 1/2 órát a hűtőszekrényben érleljük-pácoljuk.

2. Közben a körethez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A vajat/margarint felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, felöntjük 4 dl vízzel, kissé megsózzuk, felforraljuk, lefedjük, és 180 °C-os sütőben (vagy mikróban) puhára pároljuk. A mandulát zsiradék nélkül rózsaszínűre pirítjuk, és azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen.

3. A mártáshoz a sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kristálycukrot/mézet mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a borecetet, a sárgabarackot, a szójaszószt, 1-2 csipet sót, ízlés szerint chiliport és frissen őrölt borsot, élénk tűzön 3-4 percig forraljuk. 1/2 dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, besűrítjük (1 perc). Fedő alatt melegen tartjuk.

4. A csirkemellek alól nagyobb serpenyőbe öntjük a pácolajat, felforrósítjuk, beletesszük a húsdarabokat meghintjük frissen őrölt borssal, és élénk tűzön, fedő nélkül mindkét oldalukat megkapatjuk (2+2 perc). Alájuk öntjük a bort, fedő alatt további 8-10 percig pároljuk, végül lapos tálra csinosítjuk, részben bevonjuk a sárgabackmártártással.

4. Lazán a rizshez keverjük a mazsolát és a mandulát. Hideg vízzel kiöblített teáscsészékbe vagy tálkákba nyomkodjuk, és lapos tálra fordítjuk-borítjuk belőlük a rizshalmokat. Melléjük rendezzük a csirkemelleket, részben bevonjuk a sárgabackmártártással, és petrezselyemmel díszítjük. A maradék mártást külön tálkában kínáljuk hozzá.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

634 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gazdag
tavaszi saláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Orosz
csirkehússaláta

Padlizsán
tükörtojással

Zöldséges
rizibizi

Csirkeragu
rizskoronában

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: