2017. augusztus 18.
Ilona napja van

Süssünk együtt!

Ez a sütemény első olvasásra talán bonyolultnak tetszik, pedig valójában nagyon
is egyszerű. Ugyanabból a tésztából készül, mint a bejgli, kezdő háziasszonyok is bátran vállalkozhatnak rá.


Fotó: Hemző Károly

Mákos-túrós szelet

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 100 g tejföl
  • 1 csipet só
  • 10 g élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj/margarin
  • 1 ek. porcukor
  • A töltelékhez:
  • 100 g mazsola
  • 3 ek. rum
  • 1 (bio)citrom
  • 250 g darált mák
  • 125+125 g porcukor
  • 1/4 kk. őrölt fahéj
  • 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1,5 dl tej
  • 50 g vaj/margarin
  • 500 g tehéntúró
  • 2 tojás
  • 100 g tejföl
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 szem cukrozott cseresznye
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük 1 csipet sóval, az élesztővel és a tojássárgájával. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot és az élesztős tejfölt, összegyúrjuk (aprítógéppel néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, letakarjuk, 1/2 órát pihenetjük.

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal. A citromot megmossuk, szárazra töröljük, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, és átszűrjük.

3. A mákkrémhez összekeverjük a mákot 125 g porcukorral, a fűszerekkel és a reszelt citromhéjjal. A tejet felforraljuk a vajjal/margarinnal, a mákhoz adjuk (A), (a mikróban) 1 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, aztán beleforgatjuk a rumos mazsolát.

4. A túrókrémhez a túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, sárgájukat habosra keverjük 125 g  porcukorral. Hozzáadunk 2 ek. citromlét, a tejfölt, a pudingport és a túrót, végül kíméletesen beleforgatjuk a tojáshabot (B).

5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy mélyebb, kb. 25x30 cm-es tepsit. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk (C). Egyenletesen elkenjük rajta a mákkrémet (D), majd a túrókrémet (E), (F).

6. Középső bordamagasságon 1 órán át sütjük, ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, aztán sütőpapírostul vágódeszkára emeljük, és kisebb szeletekre-rombuszokra vágjuk. Csillagot formálva tálra rendezzük, közepét 1 szem cukrozott cseresznyével vidámítjuk.

Tippek:

Ha túlságosan vizes a túró, 1 ek. búzadarát (grízt), zsemlemorzsát vagy 1-2 reszelt babapiskótát adhatunk hozzá.

Italajánlat:

Desszertbor vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

266 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Pozsonyi táska

Hideg
nektarinleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Bécsi
krumplisaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spárga tojásos
zöld morzsával

Diós-mákos
ikerkalács

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Narancsos
Pavlova-torta

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Diós-mákos bejgli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: