2019. február 24.
Mátyás napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Vaníliás linzercsillag
és -tallér

Hozzávalók 40 darabhoz:

  • 400 g finomliszt
  • 200 g fagyos vaj/margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 kk. tejföl
  • 1-1 (bio)citrom és -narancs reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • A díszítéshez-töltéshez:
  • 200 g sűrű sárgabaracklekvár
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 20-25 szem hámozott mandula

1. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a felhasított vaníliarúdból kiemelt pépet, majd a tejföllel, a reszelt citrom- és narancshéjjal, a rummal, a sütőporral és a sóval elkevert tojássárgákat. Összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagolva 1/2 órán át pihentetjük a hűtőben.

2. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a cipókat. Az egyikből 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk, sütőlapra rakosgatjuk, 12-15 percig sütjük. A másik cipóból 5-6 cm-es csillagokat formálunk, sütőlapokra sorakoztatjuk, felének közepét kiszúrjuk, majd megsütjük, és hagyjuk kihűlni.

3. A teli csillagok és a korongok felének közepére 1/2-1/2 kk. lekvárt púpozunk, a lyukas csillagokat lekváros párjuk tetejére illesztjük (tálaláskor meghinthetjük porcukorral). A korongok díszítéséhez meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük az olajjal, és megmártjuk benne a csupasz korongokat. Lekváros párjuk tetejére helyezzük, 1-1 szem mandulát ültetünk a közepükre, és hagyjuk megdermedni. Sütőpapírral rétegezve, fém- vagy műanyag dobozba zárva tároljuk. Minél tovább áll-érik, annál finomabb!

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino, forralt bor, desszertbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

154 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Korhely
lencseleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Zöldségleves
májgaluskával

Sonkás táska
és stangli

Hideg
nektarinleves

Mandulás szív

Csokoládés-
narancsos keksz

Narancsos-csokis
mézesszív

Tejszínes-gombás
galuska

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Forralt bor
és változatai

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: