2017. május 24.
Eszter napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Mártogatók és krémek


Fotó: Elendel

Babkrém-
mártogató

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g tarkabab
  • 100 g sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 2 füstöltlékocka vagy 1 liter füstöltlé
  • 2 tojás
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • só, bors
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 1-2 szál petrezselyem

1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A babot leöblítjük, friss hideg vízben, a felkarikázott sárgarépával, a hagymafejjel, a fokhagymával és a babérlevéllel feltesszük főni. Belemorzsoljuk a füstöltlé kockákat, és félrebillentett fedő alatt (vigyázat, felhabzik és könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).

2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével.

3. A babot leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, 2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, aztán 2-3 ek. főzőlével (a sárgarépával, hagymával és fokhagymával együtt) finom péppé-krémmé mixeljük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a hagyma alól leöntött citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lapos tálra púpozzuk.

4. A tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük, körberakjuk-megtámasztjuk velük a „babhegy” szegélyét. Oldalát lilahagymával, tetejét a félretett babszemekkel, piros paprikadarabkákkal, szegélyét petrezselyemmel díszítjük. Tortillachipszet vagy kiflikarikákat kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, idővel egyre ízletesebbé váló, remek italkorcsolya.

Tippek:

Készíthetjük 2 doboz natúr főtt fehérbabból (240 g/doboz), amelyet felhasználás előtt bő hideg vízzel leöblítünk és alaposan lecsepegtetünk.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 12 óra áztatási idő

Energiatartalom:

291 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csicseriborsó-
mártogató

Waldorf-saláta

Kolumbusz-saláta

Túrós-sajtos mártogató
olívabogyóval

Sajtkrémmel töltött
zellerszárak

Sajtos-uborkás
virslisaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Gyömbéres
sárgarépa-krémleves

Svéd gombasaláta

Babos-rizses
húsgombócok

Majonézes
kínaikel-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: