Fotó: Elendel

Babkrém-
mártogató

Hozzávalók 4 személyre:

1. A babot előző este átválogatjuk, megmossuk, beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Másnap a sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk. A babot leöblítjük, friss hideg vízben, a felkarikázott sárgarépával, a hagymafejjel, a fokhagymával és a babérlevéllel feltesszük főni. Belemorzsoljuk a füstöltlé kockákat, és félrebillentett fedő alatt (vigyázat, felhabzik és könnyen kifut!), mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (35-40 perc).

2. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A lilahagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, meglocsoljuk a citromlével.

3. A babot leszűrjük, a babérlevelet kidobjuk, 2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez, aztán 2-3 ek. főzőlével (a sárgarépával, hagymával és fokhagymával együtt) finom péppé-krémmé mixeljük. Hozzákeverjük az olívaolajat, a hagyma alól leöntött citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lapos tálra púpozzuk.

4. A tojásokat meghámozzuk és elnegyedeljük, körberakjuk-megtámasztjuk velük a „babhegy” szegélyét. Oldalát lilahagymával, tetejét a félretett babszemekkel, piros paprikadarabkákkal, szegélyét petrezselyemmel díszítjük. Tortillachipszet vagy kiflikarikákat kínálhatunk hozzá. Sokáig elálló, idővel egyre ízletesebbé váló, remek italkorcsolya.

Tippek:

Készíthetjük 2 doboz natúr főtt fehérbabból (240 g/doboz), amelyet felhasználás előtt bő hideg vízzel leöblítünk és alaposan lecsepegtetünk.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör