2017. május 26.
Fülöp napja van

LEVESEK > Levesek hússal


Fotó: Hemző Károly

Korhely
lencseleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 400 g lencse
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 400 g vegyes leveszöldség
  • 1 karcsú póréhagyma
  • 4 szál zellerzöldje
  • 6 szegfűszeg
  • 15-20 szem feketebors
  • só, bors
  • 2 babérlevél
  • 400 g burgonya
  • 4 pár füstölt virsli
  • 2 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 4 dl tejföl
  • citromlé

1. A lencsét előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vizbe. Másnap apróra felkockázzuk a szalonnát. A hagymákat, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat finomra vágjuk, a leveszöldséget és a pórét vékonyan felkarikázzuk, a zellerzöldjét felaprózzuk (1 kávéskanálnyit félreteszünk a díszítéshez). Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a szegfűszeget és a szemes borsot.

2. A szalonnát megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget, a pórét és a zellerzöldjét, néhány percig élénk tűzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, a babérlevelet, a teatojást, ízlés szerint sót és annyi vizet, hogy jócskán ellepje. Fedő alatt, lassú forralással félpuhára főzzük (15 perc). Meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk a burgonyát, majd a leveshez adjuk, és az egészet puhára főzzük.

3. A virsliket 5 cm-es darabokra aprózzuk, végüket keresztben bevágjuk. Elkeverjük a lisztet a tejfölben és 1 dl hideg vízben, a levesbe öntjük, szelíd tűzön, fedő nélkül összeforraljuk (5 perc). Kidobjuk a babérlevelet és a teatojás tartalmát, végül a leveshez adjuk a virslit, és további 5 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk (a leves alapíze enyhén savanykás), és a félretett zellerzölddel vidámítva kínáljuk. 

Változatok:

Ha édeskésen szeretjük, akkor diónyi vajon barnára pirítunk 2 evőkanál kristálycukrot, összeforraljuk 3-4 dl tejszínnel és ezt adjuk a kész leveshez (a tejföl elmarad).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc
+ 1 éjszaka áztatási idő

Energiatartalom:

590 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtos-sonkás
papucs

Sonkás táska
és stangli

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Zöldséges-kolbászos
lencseleves

Tatárbifsztek

Majonézes
kínaikel-saláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Húsos-paradicsomos
káposztaleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Káposztás-virslis
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: