2017. február 26.
Edina napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A krumplin kívül talán nincs is olyan sokoldalú táplálék, mint a – kivált
télidőben méltán nagyméltóságú – káposzta, amelyből számtalan ízletes,
egyszerű vagy nagyon is míves étel készíthető. Ezúttal finom sós sütemény
töltelékeként örülhetünk neki.


Fotó: Hemző Károly

Káposztás táska

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • A töltelékhez:
  • 600 g fehér káposzta
  • 1 ek. kristálycukor
  • 4 ek. olaj
  • só, bors
  • chilipor
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 100 g tejföl
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 1 kk. olaj

1. A töltelékhez a káposztát megtisztítjuk, finomra reszeljük. A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, a káposztát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, élénk tűzön megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni, összekeverjük 1-2 csipet chiliporral, a liszttel és a tojássárgájával.

2. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal/margarinnal és a sóval. Elkeverjük a meglangyosított tejfölben a cukrot, az élesztőt és a tojássárgáját, a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon, pihentetés nélkül 2-3 mm vékony lapra nyújtjuk, és 9-10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle.

3. A korongok közepére 1-1 kk. tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, sárgáját félretesszük, a fehérjével vékonyan átkenjük a korongok szegélyét. Kettéhajtjuk őket, a széleket villával lenyomkodjuk, és 2 sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.

4. Megkenjük a táskák tetejét a félretett, olajjal elkevert tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és 180 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.

Tippek:

A szaggatáskor keletkezett tésztahulladékot 1 kk. tejföllel összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Megkenjük a maradék tojássárgájával, megszórjuk ízlés szerint kömény-, szezám-, tökmaggal vagy mákkal, illetve jó vastagon reszelt sajttal, majd derelyevágóval csíkokra szeljük, azaz stanglikat készítünk, és ropogósra sütjük.

Italajánlat:

Félszáraz borok, pezsgő, sör, aperitifek

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

112 kcal/darab

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
tojásos rétes

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Sajtkrémes
mártogató

Sajtkrémes falatkák

Sonkás táska
és stangli

Tökmagos-
sajtos stangli

Gombás táska

Sonkás és
sajtos roló
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: