2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A datolya a róla elnevezett pálma terméseként már évezeredek óta ismert
és nagyra becsült gyümölcs Észak-Afrika, a valahai Arábia és Mezopotámia
földjén. Aszalt változata az egész világon kedvelt csemege, amelyből pompás
desszerteket, édességeket készíthetünk, amilyen például ez a torta is.
Az édesszájúak bolondulnak érte! 


Fotó: Hemző Károly

Datolyatorta –
liszt nélkül!

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 250 g puha, kimagozott datolya
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 250 g darált hámozott mandula
  • 10 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 180 g finomított kristálycukor
  • A mandulagrillázshoz:
  • 1 kk. vaj/margarin
  • 100 g hámozott mandula
  • 200 g kristálycukor
  • A krémhez:
  • 3 ek. nescafé granulátum
  • 2 ek. vaníliás pudingpor (20 g)
  • 10 tojássárgája
  • 50 g finomított kristálycukor
  • 3 tasak (30 g) bourbon vaníliás cukor
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 100 g málnalekvár
  • A díszítéshez:
  • 25-30 szem datolya
  • 25-30 szem hámozott mandula
  • 10-12 csík cukrozott narancshéj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához két 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A datolyát megszórjuk a zsemlemorzsával és 1-2 ek. darált mandulával, majd finomra vágjuk (A) – nem baj, ha egy kicsit ragad!

2. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd az apránként hozzáadott finomított kristálycukorral tömör-fényes habbá verjük. Több részletben, óvatosan beledolgozzuk a darált mandulát, aztán a datolyát (B). Arányosan elosztva a két formába simítjuk, és 25-30 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd leemeljük róluk a tortakarikát és a sütőpapírt, végül liszttel beszórt sűtőpapírlapra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A mandulagrillázshoz vékonyan megkenünk vajjal/margarinnal egy tepsibe terített alufólialapot. A mandulát darabosra vágjuk. A cukrot mérsékelt tűzön aranysárgára pirítjuk, beleszórjuk a mandulát, folyamatosan keverve még 1 percig pirítjuk, azonnal az alufóliára kenjük-simítjuk, és hagyjuk egészen kihűlni. Kisebb darabokra, majd nem túl finomra megtörjük.

4. A krémhez elkeverjük a nescafét 1 dl forró, a pudingport pedig 1/2 dl hideg vízben. A tojássárgákat összedolgozzuk a cukorral, vaníliás cukorral, majd a pudingoldattal és a kávéval (C). Gőz fölött habosra-sűrűre felverjük, aztán jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. A vajat/margarint ugyancsak habosra kikeverjük, apránként hozzáadjuk a kávékrémet, végül a grillázs felét (D).

5. A tésztalapok egyik oldalát megkenjük a felforrósított lekvárral. Az alsó lapon elsimítjuk a krém felét (E), lekváros oldalával felfelé ráillesztjük a másik lapot, majd a tetejét is, az oldalát is bevonjuk a maradék krémmel. 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

6. Tálalás előtt beszórjuk a torta oldalát a maradék mandulagrillázzsal. A díszítéshez a datolyákat hosszában felhasítjuk, magjukat kiemeljük, egyik végüket összecsippentjük, és mindegyikbe 1-1 szem hámozott mandulát ültetünk úgy, hogy az kissé kiemelkedjen a hasadékból. 8-10 szem datolyát és a narancshéjcsíkokat csillagformán elrendezzük a torta közepén. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, csillagcsőrős habzsákba szedjük, és dundi habrózsákat nyomunk belőle a szeletek helyére, végül 1-1 szem töltött datolyával díszítjük (F). Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Italajánlat:

Desszertbor, édes pezsgő, kávé, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

413 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mentás-zöldséges
kuszkuszsaláta

Mentás
csicseriborsósaláta

Gesztenyetorta

Fekete-erdői
meggytorta

Puncstorta

Szőlős-őszibarackos
joghurtkrémtorta

Szicíliai
túróbomba

Gyümölcsös
joghurttorta

Anyák napi
epres szívtorta

Epres
Pavlova-torta

Kuszkuszsaláta
a tenger gyümölcseivel

Csokoládés
narancsbomba
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: