2017. október 23.
Gyöngyi napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Tiszán innen és Dunán túl, szerte az Alföldön, szinte mindenütt ismerik és sütik
a tepertős pogácsa tésztájából formázott, sűrű, mézédes szilvalekvárral töltött, papucs, táska vagy párnacsücske névre hallgató süteményeket. Ez a háromszögletű kalap újabb része a „ruhatárnak” ...


Fotó: Hemző Károly

Tepertős-
szilvás kalap

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  • 500 g finomliszt
  • só, őrölt fehér bors
  • 2,5-3 dl joghurt vagy kefir
  • 1 kk. kristálycukor
  • 30 g élesztő
  • 1+1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 300 g sertéstepertő
  • 400 g sűrű szilvalekvár
  • 40 szem felezett dió
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A lisztet mély tálba szitáljuk, összekeverjük 1 kk. sóval, közepébe mélyedést készítünk. A joghurtot/kefirt meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és 1 tojást. A liszt közepébe öntjük, széléről egy kevés lisztetet keverünk hozzá, konyharuhával letakarva 15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. A liszthez adjuk a maradék 1,5-2 dl joghurtot/kefirt, munkalapra borítva összegyúrjuk (közepesen lágy tésztára van szükségünk, ezért ha túl lágynak éreznénk, még 1-2 ek. lisztet, ha túl keménynek, még 1-2 ek. kefirt adunk hozzá). Cipót formálunk belőle, konyharuhával vagy mélyebb tállal letakarjuk, 30 percet kelesztjük.

3. A tepertőt átválogatjuk, a kemény-pörcös bőrkedarabkákat eltávolítjuk, majd megdaráljuk, elkeverjük 1 kk. sóval és 1/2 kk. frissen őrölt borssal. A szilvalekvárt alaposan összedolgozzuk 2 tojássárgájával (hogy majd ki ne folyjon a kalapkákból). Kibélelünk sütőpapírral 2 nagy tepsit/sütőlapot.

4. A tésztát kissé kihuzogatjuk, tetejére simítjuk a tepertőkrémet, erőteljesen belegyúrjuk, és pihentetés nélkül vékony lapra nyújtjuk. 8-9 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle.

5. A maradék 1 tojást kettéválasztjuk, a fehérjével vékonyan átkenjük a korongok tetejét. Közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk, szegélyüket felhajtjuk, és 3 ponton, afféle háromszögletű spanyol kalap módjára összecsippentjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarva 25-30 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A sütő aljába beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát/konzervdobozt.

6. Megkenjük a kalapok tetejét a kimaradt 1 tojássárgájával, közepükre 1-1 felezett diót nyomunk, és 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük (ha légkeveréssel sütjük, az egyidejűleg betett két tepsit a sütés utolsó harmadában megcseréljük). A tepsiben hagyjuk kihűlni, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

Tippek:

Érdemes belőle eleve többet készíteni, mert remekül viseli a mélyhűtést. Amint kihűlnek a kalapok/papucsok (lásd változat), azon frissiben dobozba zárjuk őket, és betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni (1,5-2 óra) – esetleg 180 °C-os sütőben éppen csak átmelegítjük.

Változatok:

Süthetjük papucsformájúra is: a tésztát 6-8 cm-es oldallapú négyzetekre vágjuk, tetejüket átkenjük tojásfehérjével. Közepükre 1-1 kiskanál szilvalekvárt halmozunk-kenünk, egyik csúcsukat felhajtjuk a lekvár tetejére, megkenjük tojásfehéjével, majd ráhajtjuk a szemközti tésztacsücsköt. Egyebekben a fenti módon dolgozunk tovább.

Italajánlat:

Desszertborok, édes pezsgő, kávé, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

125 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Zöldfűszeres
túrókrémlabdák

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Sajtkrémes
mártogató

Toszkán olívás
lapos kenyér

Túrós zöldségtorta

Sonkás táska
és stangli

Szilvás rózsatorta

Spenótos papucs

Csicseriborsó-
mártogató

Erdeigomba-
torta

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: