2017. augusztus 22.
Menyhért napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A különféle formájú, olykor rafinált mártásokkal és egyéb adalékokkal gazdagított tésztákból a legváltozatosabb, egyéni ízlésünknek megfelelő fogások készíthetők. Napjaink listavezetői, nem véletlenül, az olaszos tészták, amelyekből feledhetetlen egytálételeket varázsolhatunk. Ez itt egy klasszikus recept, amelyen a szépség kedvéért csavarintottunk egy keveset.


Fotó: Elendel

Rakott makaróni
bolognai módra

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 500 g makaróni (bucatini)
  • só, bors
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1-2 koktélparadicsom
  • A bolognai raguhoz:
  • 1 kis fej hagyma
  • 100 g zeller
  • 100 g sárgarépa
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 300 g darált hús (marha és sertés/pulyka vegyesen)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1 doboz felaprózott konzerv paradicsom (400 g)
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • só, bors
  • A sajtmártáshoz:
  • 25 g vaj/margarin
  • 25 g finomliszt
  • 2,5+1 dl tej
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 150+80 g reszelt gouda/edami vagy trappista sajt
  • őrölt szerecsendió

1. A bolognai raguhoz a hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, valamennyit finomra vágjuk (aprítógépben pillanatok műve). Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleforgatjuk a darált húst, és folyamatosan keverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a zöldségeket, 2-3 perc múlva a paradicsompürét, és további 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük 2,5 dl vízzel, elkeverjük a paradicsommal és a fűszerkeverékkel, szelíd tűzön, félrebillentett fedő alatt, 15 percig főzzük, csak a végén sózzuk, borsozzuk.

2. Közben enyhén sós, bő vízben, a csomagoláson javasolt idő figyelembevételével kifőzzük a tésztát (akkor jó, ha az elcsippentett tésztaszál közepe már nem fehér). Leszűrjük, mély tálba csúsztatjuk, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, lazán összekeverjük, majd lefedjük és félretesszük.

3. A sajtmártáshoz sárgára pirítjuk a vajban/margarinban a lisztet, simára keverjük 2,5 dl tejjel és ugyanannyi vízzel, felforraljuk. Hozzáadjuk az ételízesítőt, további 3-4 percig szelíd tűzön főzzük-sűrítjük, aztán beleolvasztunk 150 g reszelt sajtot, sóval, borssal, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A tészta 1/3-át ovális vagy kerek tálba fektetjük, elsimítjuk rajta a húsragu, majd a mártás 1/3-át, aztán ismét tészta, ragu és mártás következik. A maradék tésztát úgy kanyarítjuk a rakottas tetejére, hogy a ragu a tésztacsíkok közé és a közepére kerüljön. A maradék mártást felhígítjuk 1 dl tejjel, bevonjuk vele a rakottast, megszórjuk a maradék 80 g reszelt sajttal, és 40 percig sütjük.

5. A sütőből kivéve 6-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét koktélparadicsommal, tetszőleges zöldfűszerbóbitával (pl. rozmaring, petrezselyem, bazsalikom) díszítjük. A sajtimádók kedvéért külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Az eredeti olasz recept szerint a ragut 1 dl vörösborral is ízesíthetjük, amelyet a víz hozzáadása előtt öntünk a húshoz.
– Nagyobb élelmiszeráruházakban szinte egész évben vásárolhatunk friss (cserepes) fűszernövényeket: ehhez az ételhez 1-1 szál kakukkfű, bazsalikom, oregano és néhány rozmaringbóbita szükséges, amelyeket csak a főzés utolsó harmadában adunk a raguhoz, mert gyorsan elillan az aromájuk.

Italajánlat:

Könnyű, száraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

527 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos-
lazacos gnocchi

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótos
palacsintatorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Babos zöldségragu
polentával

Tésztával töltött
padlizsán

Olasz tésztasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-gombás
rakott krumpli

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: