2017. november 23.
Kelemen napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A „burgundi” jelzővel illetett ételek közös tulajdonsága, hogy igen jó minőségű vörösborral készülnek, általában ugyanazzal, amit majd az ételhez, az asztalnál fogunk kínálni. Ez a gazdag, szinte egytálétel még ízletesebb attól, hogy hosszú-lassú párolással, cserépedényben, a sütőben készül.


Fotó: Hemző Károly

Burgundi
babos oldalas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz fehérbab
  • 300 g füstölt sertéscomb egyben
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 100 g zeller zöldjével együtt
  • 800 g sovány sertésoldalas
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 babérlevél
  • 2-3 szál borsikafű
A
B
C
D
E
F

1. Előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap egy nagyobb méretű római tálat fedelével együtt beáztatunk 1/2 órára hideg vízbe. A babot és a füstölt húst leszűrjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a zellergumót kisebb kockákra vágjuk, szárát-zöldjét finomra felaprózzuk.

3. Az oldalascsíkot alaposan megmossuk, hogy az esetleges csontszilánkok „távozzanak”, majd szárazra töröljük, és ahogyan a csontok engedik, kétujjnyi darabokra vágjuk (A). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a húsdarabokat (B), majd egyenesen áttesszük őket a lecsepegtetett római tálba.

4. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát (C), rádobjuk a sárgarépát, zellert, zellerszárat és a zellerzöld felét, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk.

5. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst (D), tetejére szórjuk a babot, majd betakarjuk a pirított zöldséggel (E), és lazán összekeverjük. A serpenyőbe, a pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort (F), a paradicsompürét, a babérlevelet, a borsikafüvet, ízlés szerint sót és borsot, végül 1 dl vizet. Jól összeforraljuk, és a zöldség tetejére öntjük.

6. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 180 °C- ra kapcsolva 1 és 1/2 órán át pároljuk benne a finomságokat, aztán belekukkantunk: ha túl leveses az étel, fedél nélkül további 25-30 percre visszatesszük a sütőbe; ha az étel puha, és a leve sem túl sok (kissé azért „tocsogósnak” kell lennie), akkor elkészült.

7. A füstölt húst deszkára emeljük, kisebb darabokra vágjuk, és visszatesszük az ételbe, amelyet magában a római tálban vagy mélyebb tálba szedve, a maradék zellerzölddel díszítve kínálunk. Friss-ropogós kenyér, és néhány pohárka jó vörösbor illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

783 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Fasírtmuffin

Zöldséges
brokkoligratin

Kenyértorta
pizzasütő módra

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos
rakott krumpli

Tonhalas
krumplisaláta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spenótos papucs

Aprópecsenye
Stroganoff módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: