2018. május 23.
Dezső napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

A „burgundi” jelzővel illetett ételek közös tulajdonsága, hogy igen jó minőségű vörösborral készülnek, általában ugyanazzal, amit majd az ételhez, az asztalnál fogunk kínálni. Ez a gazdag, szinte egytálétel még ízletesebb attól, hogy hosszú-lassú párolással, cserépedényben, a sütőben készül.


Fotó: Hemző Károly

Burgundi
babos oldalas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g száraz fehérbab
  • 300 g füstölt sertéscomb egyben
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 g sárgarépa
  • 100 g zeller zöldjével együtt
  • 800 g sovány sertésoldalas
  • 2 ek. olaj
  • só, bors
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 babérlevél
  • 2-3 szál borsikafű
A
B
C
D
E
F

1. Előző este átválogatjuk és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap egy nagyobb méretű római tálat fedelével együtt beáztatunk 1/2 órára hideg vízbe. A babot és a füstölt húst leszűrjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a sárgarépát felkarikázzuk, a zellergumót kisebb kockákra vágjuk, szárát-zöldjét finomra felaprózzuk.

3. Az oldalascsíkot alaposan megmossuk, hogy az esetleges csontszilánkok „távozzanak”, majd szárazra töröljük, és ahogyan a csontok engedik, kétujjnyi darabokra vágjuk (A). Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a húsdarabokat (B), majd egyenesen áttesszük őket a lecsepegtetett római tálba.

4. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát (C), rádobjuk a sárgarépát, zellert, zellerszárat és a zellerzöld felét, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk.

5. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst (D), tetejére szórjuk a babot, majd betakarjuk a pirított zöldséggel (E), és lazán összekeverjük. A serpenyőbe, a pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort (F), a paradicsompürét, a babérlevelet, a borsikafüvet, ízlés szerint sót és borsot, végül 1 dl vizet. Jól összeforraljuk, és a zöldség tetejére öntjük.

6. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe, és 180 °C- ra kapcsolva 1 és 1/2 órán át pároljuk benne a finomságokat, aztán belekukkantunk: ha túl leveses az étel, fedél nélkül további 25-30 percre visszatesszük a sütőbe; ha az étel puha, és a leve sem túl sok (kissé azért „tocsogósnak” kell lennie), akkor elkészült.

7. A füstölt húst deszkára emeljük, kisebb darabokra vágjuk, és visszatesszük az ételbe, amelyet magában a római tálban vagy mélyebb tálba szedve, a maradék zellerzölddel díszítve kínálunk. Friss-ropogós kenyér, és néhány pohárka jó vörösbor illik hozzá.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

783 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Kenyértorta
pizzasütő módra

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sajtos-sonkás
papucs

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tatárbifsztek

Fasírtmuffin

Krémsajtos-
olívás papucs

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: