2017. október 19.
Nándor napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Diós-sajtos
saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 200 g érett brie vagy camembert sajt
  • 4 ek. fehérborecet
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 csipet porcukor
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 12-15 szem felezett dió
  • 1/2-1/2 fej zöld és vörös lollo saláta vagy 1 kis fej jégsaláta

1. A hagymákat meghámozzuk, az egyiket karikákra, a másikat apró kockákra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, néhány kivételével finomra aprítjuk. A sajtot 12-16 vékony szeletre vágjuk.

2. A pácléhez a borecetet, a hagymakockákat, a petrezselymet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és a cukrot jól elkeverjük, apránként hozzáadjuk az olívaolajat. Meglocsoljuk vele a sajtot, lefedjük, 10-15 percet szobahőmérsékleten érleljük-pihentetjük.

3. A dió felét darabosra-durvára vágjuk. A salátát leveleire bontjuk, váltott vízben megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Néhány formás levéllel kirakjuk egy nagyobb vagy 4 kisebb lapostányér szegélyét, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és a tál közepére terítjük. Tetejére rendezzük a hagymakarikákat és a sajtszeleteket, meglocsoljuk a páclével, végül a maradék diógerezdekkel és a félretett petrezselyemlevelekkel díszítjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze. Friss vagy zsiradék nélkül ropogósra pirított magos rozskenyérrel a legfinomabb.

Tippek:

Még ízletesebb lesz a salátánk, ha a sajtot hosszabb ideig, akár egy éjszakán át érleljük a pácban – jól záródó dobozban, a hűtőszekrényben 2-3 napig gond nélkül eltartható, de fogyasztás előtt fél órával tanácsos kievenni a hűtőből, hiszen a sajtok aromája szobahőmérsékleten érvényesül igazán! Szelídebb ízvilágú puha sajtokkal, például mozzarellával vagy fetával is finom!

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc

Energiatartalom:

280 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Majonézes
tojássaláta

Édeskömény-
sárgarépa saláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Mediterrán krumplisaláta

Gazdag rizssaláta
tojással

Hagymás zöldbab-
burgonyasaláta

Rokfortos-körtés
köménysaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Tarka savanyú-
káposzta-saláta

Mimóza
tojássaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: